Středověk is not dead! Bohužel…

Jdeme si takhle s Koubou v Litoměřicich po náměstí a cotyvole nevidim?! Zase si nějaký kašpaři hrajou na středověký rytíře. Na první pohled je vidět, že jejich jediný znalosti o středověkym vošacení pocházej z pohádek s Honzou Čenskym. Narozdíl od nestárnoucího plejboje, kterej se dycky rád příjde mrknout na nějaký to mladý roští na Miss čehokoli, tydle hoši se nechali řádně zarůst vousem. „To je blackmetal,“ prohodí Kouba.

Pokud je pro vás vrcholem blackmetalu hříva Petra Koláře a švabachem vyvedený logo hradu Kotnov, tak proč ne. Pak začíná báječnej exkurz do světa středověkejch zbraní a to už du do piče. Já ty lidi znám. Tydle debílky jsem potkával i na historii na fildě. Na přednášku hezky s kyrysem a mečem za pasem. Hodně prskat na cokoli krom středověkejch pozitivistickejch žvástů. „Prostě Rudla Habsburskej praštil Přemka na Moravskym poli po hlavě a to je ta historie!“

Nejhorší ale je, když si to zrovna šinete kolem Sázavy na Zbořenej Kostelec se svou loved one a tydle mrdky se vyřítěj zpoza stromu a začnou se jakože řezat do krve. Každej úder meče doprovázenej quazi-alfa-samčím „Ááááááááááááárrrrrgh!“ Samozřejmě co jinýho by měl pětatřicetiletej chlap dělat v neděli vodpoledne, než se svejma stejně zarostlejma kámošema hopkat po lese a křísit tyhle zpíčený národní hodnoty… A to nemluvim o tom, když to sklouzne k nějakýmu a) pohanskýmu náckovství, b) náckovství v duchu tradičních křesťanských hodnot, jako je pomoc bližnímu a kamenování v jednom.

Navíc, dovedete si představit, že si v tejdnu po práci zajdete s debilama zatrénovat do kroužku, abyste o víkendu se stejnejma debilama jeli předvíst to svý umění prostýmu českýmu lidu? Somogyi, basák slavný Lyssy, nedávno takovýmu kroužku redigoval nějakou knihu – jakože Láďa s Pepou a další kuci se rozhodli, že konečně vyřešej ten zapeklitej problém husitství, kterej se snaží česká historiografie rozlousknout už od Palackýho. Naštěstí sami (teda poté, co jim to Somogyi doporučil) uznali, že bude lepčí škrtnout kapitoly o sociálních příčinách a podobně a psát jen o těch svejch halapartnách a jinejch pičovinách.

Stejný jako blbci, co opravujou bunkry z druhý světový, což má bejt sice jako záslužný, ale pak jsou vás schopný vožralý skolit, když jdete na houby, protože si myslej, že ste jejich kámoši, se kterejma si právě hrajou hru na hrdou českou armádu a kolaboranty. Nebo tak něco. Tydle lidi by se měli střílet. Stejně jako myslivci, který si to aspoň částečně vodbydou sami, když se nacamraj na těch svejch plesech. Vobčas u toho sice zařve nějaký desetiletý děcko, který jede vokolo na sáňkách, ale týpkovi v zelenym to přišlo jako kanec, tak proč by si nevystřelil, viďte… To jsme ale odbočili – zkrátka a jednoduše slovy klasika Vojtíška „Organizátorům středověkých slavností středověké tresty!“

napsal Pedro
ilustroval Jakub Bachorík

Líbilo? Pořiďte si celou naši ročenku Dobře už bylo za pouhých 89 korun!