Exposure – The Factory

Dřív se dýmající hutě na jihu Ostravy jmenovaly po prvním dělnickém prezidentovi, teď zas po indickém magnátovi. Nápis na bráně se možná změnil, ale za ní pořád zůstává dost špinavý byznys, přeneseně i doslova. Poslední dobou si toho naštěstí začíná všímat stále více lidí.

Dokumentaristé z britské ITV začali věnovat pozornost Lakšmí Mittalovi, nejbohatšímu muži Británie. Brzy zjistili, že odvrácenou tváří způsobného podnikatele a filantropa je jedno východoevropské průmyslové město plné popílku a dusících se dětí. Výsledkem pak byl tenhle dokument, The Factory.

Nevím, zda je víc vypovídající film samotný, nebo následná reakce brunátných ostravských radních (jejichž servilitu vůči tamním průmyslníkům za posledních dvacet let nezměnilo vůbec nic, včetně demostrací, petic, žalob a nesčetných vědeckých studií) rozčilujících se v ČT nad tou nespravedlivou mezinárodní pohanou jejich čistého, zeleného města, které má sice spoustu nemocných rakovinou, ale taky spoustu PRACOVNÍCH MÍST… a to je přece to hlavní.