Český Krumlov: konec skanzenu 70. let

V historickém centru Českého Krumlova můžeme nalézt velké množství restauračních zařízení. Jejich sortiment a ceny ovšem odpovídají stupni památkové ochrany a počtu turistů. Pokud se však unavený vágus probije asijskými hordami z centra ven, může najít několik podniků hodných pozornosti. Zajímavé je, že na dvě krumlovská nádraží jsou k dispozici hned tři nádražky. K těm železničním se jistě někdy v budoucnu vrátíme, dnes se budeme poněkud netradičně věnovat nádražce autobusové.

Před několika lety byl tento podnik mezi místní omladinou velice populární, zejména díky tomu, že výčepák zásadně nekontroloval občanky, pivo bylo za patnáct a autobus domů jste stíhali vždycky. V té době byla restaurace vybavena poctivými umakartovými stoly a na zdi visel plakát s dvacetiletým Bartoškou nebo kalendář z roku 1984.

Od té doby se bohužel leccos změnilo. Z krumlovského autobusáku můžete kromě Horní Plané nebo Vyšnýho jet i žlutým autobusem do Prahy. Bartoška zmizel, stejně jako sádrokartonová přepážka, na které visel. Umakart nahradila imitace dřeva a místo Budvaru se točí pivo sice sudetské, ryzí, ale přeci jenom z trochu jiných hor. Po vstupu do lokálu si personál cizince podezřívavě prohlédne, ale pokud usoudí, že nejste z hygieny, pivo vám celkem ochotně natočí. Jak už bylo řečeno, jedná se o HOLBU 11° neboli Šerák za velice přijatelných 21,- Kč, čímž se místní nádražka dostává do popředí krumlovského cenového žebříčku.

Bohužel pivo je skoro to jediné, co se dá kladně ohodnotit nebo vůbec ohodnotit. Jídelní lístek zeje prázdnotou a průzkum podivné bagety za sklem jsem si radši rychle rozmyslel. Dobrý pocit nevzbuzuje ani provedená rekonstrukce, která totálně zabila místní genius loci, jakkoli byl podivný. Z původního skanzenu sedmdesátých let zůstaly jen školní hodiny na zdi a vývěsní štít nad hlavním vchodem. A ačkoli se nádražka jen hemží klasickými typy podivných existencí (opilý štamgast trpící samomluvou, potetovaný majitel posilovny a/nebo propuštěný trestanec, mladiství (po)šumavané testující alkoholické nápoje, paní s růžovým slonem (sic!)), k dokreslení atmosféry to nestačí. Aspoň, že je z hajzlíků tak krásný výhled na Kleť…

Příště se budu radši držet konzervativních nádražek na trati 194 a vám všem doporučuji totéž.

Atmosféra: *
Obsluha: * *
Pivo: * * *
Jídlo: nehodnoceno
Hajzlíky: * * * * (za ten výhled)

One Reply to “Český Krumlov: konec skanzenu 70. let”

Comments are closed.