Šumná: vzpomínky na léto

Upozorňujeme, že tato reportáž bude nostalgická a místy až patetická, neboť KZ na Šumné vyrůstala a do nádražky se vydala nejen ve společnosti NPho, ale i babičky a dědečka.

Funkci nádražní restaurace v Šumné kdysi plnil hotel s vymlazleně typografickým a neonově zářícím vývěsním štítem. Prý se tu podle slov mojí babičky dokonce i tančilo. Po revoluci ho ale zavřeli a od té doby byla Šumná stanicí bez nádražky.

Na to se už nemohla dívat paní Mikulášková, jejíž pravnuk Mikuláš je na nádraží pečený vařený a ve věku pěti let zvládá rozezenávat všechny typy mašin, co Šumnou projíždějí. Tak si na nádraží otevřeli na začátku tohoto léta rodinnou maringotku v zahradě příléhající nádraží. Co si pamatuju, rostlo v té nádražní zahradě vždycky jen roští a několik obrovských hrušek. Babička nechtěla, abych koncem léta chodila kolem, protože by mě poštípaly vosy, co v zahradě debužírovaly na těch sladkých přezrálých hruškách. Ale Mikuláškovi zahrádku zkultivovali (vosy tam jsou sice pořád, ale teď už je to idyla a ne bordel), vybavili toitoikou barevně ladící s dětským hřištěm a slunečníky a rozjeli nádražku. A jakou!

Nabídka je na úzkou maringotku až překvapivě široká (viz foto). Pivu, limu a horkým párkům zdatně sekundují i další smažené pochutiny za příjemné ceny. Plastové košíčky na pečivo vyvolávají libé vzpomínky na dětství, stejně jako Kofola. Celkovou idylku doplňují pobíhající děti a nádražní kočky, které nám babička dovoluje hladit, protože jsou nádražní a tak je známe. Děti ovšem nehladíme. Pivo, kofola a pokec s paní Mikuláškovou a jejím zeťem potěší nejen hosty a zaměstnance dráhy (například paní Nádraží, jak říká malý Mikuláš), ale i osazenstvo celé Šumné, které se nechce tísnit v jediné nahulené hospodě vedle kulturáku.

Šumenská zářivě modrá maringotka funguje jen v sezoně a cílí na bandy trampů a děcek, co mají namířeno k Vranovské přehradě, aby je uspokojila slušnou nabídkou, cenou i chutí pokrmů. Vždyť sekanou peče paní Mikulášková doma, žádné Makro, vážení. Krom toto je zde i neobvyklý potenciál, že nádražka se v následujících letech stane letním středobodem kulturního vyžití všech Šumeňáků. Disko Kosmos Štítary v sousední vesnici se může jít zahrabat!

Atmosféra: * * * * (kočky, děti, slunečníky, paní Nádraží…)
Obsluha: * * * (paní Mikulášková rulez)
Pivo: * * *
Jídlo: * * * (klasický sortiment, klasická chuť, domácí sekaná bohužel netestována)
Hajzlíky: * * (ToiToi klasik)