Obří lodě, koňské hlavy a bohové Internetu

Na síti občas narazíte na kouzelná místa. Chcete si na Amazonu koupit knihu o námořní dopravě nebo veselý zvířecí kostým a až po chvíli vám dojde, že na obrazovce před vámi je něco děsivě špatně. Pár lidí s přiměřeně zvrhlým smyslem pro humor se totiž sešlo v diskusních fórech pod nevinnými inzeráty, kde začali provádět jen to, co se od nich očekává – nakupovat, hodnotit, recenzovat a fandit novým, krásným výrobkům. Všeobecnou blbost a absurditu lidstva tím však podtrhli úplně dokonale.

Začít můžeme třeba u masky koně od firmy Accountrements. Kdo by si ostatně nechtěl pořídit obludnou koňskou  hlavu, aby si ji, no, třeba narval na hlavu, svlíknul se do slipů a vyrazil tančit do nočních ulic. Bizarní doplněk od Accountrements (dělají i hlavy prasat a jednorožců, ale nic se nevyrovná děsivosti vykuleného koně) se stal hitem a fanoušci s ním začali provádět, přesně to, k čemu byla maska asi určena – brát si ji na sebe. Všude. Výsledkem jsou tyhle výjevy a celé fan stránky, které jsou jak vystřižené z Lynchových filmů.

Stejně vás to nepřesvědčilo ke koupi koňské hlavy? A co třeba praktická příručka Jak se vyhnout obřím lodím? Je to určitě velmi užitečná publikace pro kapitány, plavčíky a vůbec každého, na koho někdy mířil parník. Když však nahlédnete do recenzního fóra pod inzerátem, objevíte úžasný mikrosvět, jehož vznik Amazon asi neplánoval. Do debaty se zapojují lidé, na které v barech pravidelně míří tankery, nešťastníci znásilnění trajekty, samotné obří lodě znepokojené rasistickým podtextem knihy, jistá středomořská skála, do které to napálila Costa Concordia, smutné ledovce v severním Atlantiku a vůbec všichni, kdo jsou fascinování nepravděpodobným tématem srážek obřích lodí.

Tyhle laskavé trolly však zcela převyšuje unikátní osobnost, která subverzivní útok na inzerci povýšila na umění. Vystupuje pod jménem Kamran Khan a je to bůh Internetu a jeden z hrdinů naší doby. V diskusi pod Obřími loděmi začal spřádat epickou ságu, která se rozvíjí přes tucty dalších inzerátů a odhaluje víc a víc ze spletitého příběhu. Všechno se točí kolem vraždy jeho rodiny, kterou v roce 1987 spáchal záhadný muž bez rukou, a v následném pátrání po vrahovi v Africe i na Kamčatce za pomoci Johna W. Trimmera (autora Obřích lodí), uranové rudy, tureckých diskokalhot, lepicí pásky pro jaderné elektrárny, kanystrů toskánského mléka, výhledové perspektivy prodeje dřevěných toaletních prkének v Číně na léta 2010–2014, stažených králíků, bílé barvy na obličej a také koňské masky Accountrements. Nechybí láska, intriky, cesty vesmírem i zprávy ze záhrobí. A nemusím dodávat, že všechny výše uvedené věci si lze koupit na Amazonu. Neváhejte a začtěte se do sérií jeho komentářů, které hravě překonají cokoliv od Stephena Kinga a Le Carrého dohromady.  A kdyby vám to nestačilo, zkuste třeba sondovat debatu u praktického držáčku laptopu na volant. Zatímco si budete číst postřehy o sexu s trpaslíky a servírování tequily, já pro vás budu hledat další klenoty v bahně diskusních fór, nejlepšího vynálezu lidstva hned po emulátoru bollywoodských filmů a chlebové rybě

3 Replies to “Obří lodě, koňské hlavy a bohové Internetu”

  1. Co na to říct? Prostě rozkošné. Ale myslím, že bychom měli dát prostor i Vědci, aby se s námi podělil o své oblíbené internetové nákupy v Číně.

  2. Recenze knihy “How to Avoid Huge Ships” jsou fantastické čtení. Náhodně vybírám:

    “Instead of falling into the same trap that other authors of this subject fall in to, such as “stay on land” or “move out of the way”, John Trimmer offers thought provoking, deep insight into the complexities of Huge Ship avoidance.”

    Díky za tip 🙂

    Dokonce mě to inspirovalo k pojmenování mého hudebního mixu: http://8tracks.com/milanoid/how-to-avoid-huge-ships

Comments are closed.