Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku

Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky. Do nádražky na Vsetíně jsem se vyloženě těšil a dokonce kvůli ní přeplánoval cestu z Karlovské padesátky. Jenže co čert nechtěl, nádražní bifé je jak na potvoru v sobotu odpoledne zavřeno. Nezbývá tedy než udělat pár kroků navíc a přesunout se k autobusáku. Cukrárna Eva naštěstí nezklame nikdy.

Podnik v přízemí jednoho z ikonických vsetínských mrakodrapů jsem nenavštívil již dlouho. Má poslední návštěva se datuje do doby před devíti lety a pochutnal jsem si tu tehdy na větrníku. Od té doby se změnilo jen minimum. Několik tun bonbónů a cukrovinek, rozkvetlá marcipánová louka a přehršel zboží s prošlou lhůtou trvanlivosti budí dojem, že jsou zde vystaveny od nepaměti.

Cukrárna je zajímavě rozdělena na dvě části. První, výstavní, s výhledem na nádraží a parkoviště tak krásné jako Vsetín sám, je zřejmě určena pro fajnovky a babičky s vnoučaty. Druhá, temná, se nachází až za pultem s bramboráky a je určena méně náročné klientele. Celý prostor opticky zvětšuje obrovské zrcadlo, které zřejmě zároveň slouží obsluze k tomu, aby mohla sledovat, zda hosté neprovádějí v přítmí zadního traktu nějaké nepřístojnosti. Já jsem se usadil do části výstavní. Ne proto, že bych byl fajnovka, ale protože jsem si chtěl číst. Takže vlastně ano.

Co tedy fajnového k ukojení hladu? Lákavá nabídka polévky za 20 platí bohužel jen v pracovní dny. Volím proto oschlebíček za 15 a větrník za 20 korun. K ohodnocení oschlebíčku snad postačí přiložená fotografie a konstatování, že vajíčko a rajčátko jsem nesnědl. Větrník sice na první pohled také nevypadal příliš vábně, ale nakonec bych jej ohodnotil dosti kladně:

Velikost: 3/5
Vzhled: 1/5
Čerstvost: 15/20
Poleva: 10/20
Korpus: 8/10
Náplň: 35/40

Celkem: 72/100
Metodiku hodnocení najdete zde

K pití vybírám jediné točené pivo, Gambrinus za 22,- Kč. Pípa je záhadně umístěna před pultem, až by se zdálo, že si mají štamgasti natočit pivo sami. Z mého pozorování ovšem vyplynulo, že dávají přednost lahvovému Primusu, který vyjde levněji. Dvě hezké slečny zastávající obsluhu byly sice milé, ale neustále si mne podezíravě prohlížely. Asi ze zvyku.

Přestože cukrárna Eva si zřejmě zakládá na vysokém počtu cedulí a sdělení, směrovku se zkratkou WC jsem nespatřil. Hosté vysedávající v kultivovanější přední části tak dost možná ani nevědí, že cukrárna disponuje i záchody důmyslně schovanými vzadu za pultíkem. Možná je to pro ně i dobře. Jinak by seznali, že pánská a dámská kabinka jsou nekonvenčně odděleny pouze plentou. Přes tuto a jiné bizarnosti je však třeba říct, že cukrárna Eva zůstává i nadále místem, kde se dá příjemně ukrátit čekání na spoj.

Atmosféra: * * *
Obsluha: * * *
Pivo: * * *
Jídlo: * *
Hajzlíky: * * *

A protože si studentky sémiotiky a kulturní antropologie stěžují, že neumíme citovat, vyhlašujeme drobnou soutěž: Kdo si bez pomoci vyhledávačů vzpomene, který politik je autorem úvodního výroku této recenze, získává od nás malé bezvýznamné gůgl plus.

One Reply to “Cukrárna Eva, Vsetín: Tady je svět ještě v pořádku”

  1. Marie Terezie to třeba klidně řekla, ale měla tu smůlu, že to nikdo nezapsal. Takže to je 50/50 správná odpověď.

Comments are closed.