Kde domov náš?

Skoro monotematická pakultura – klíčová slova: chátrající domy/nevyužívané budovy/nezodpovědní majitelé/lidé bez domova/oživení/obsazení.

Nesmyslný závod týdne
VÁGUS KROS
9. 10., Pelc Tyrolka a okolí, 17:30, startovné 40,-
V Kauflandu měli zlevněné bráníky, takže ho pořádáme i letos: běžecký závod pro ty, kteří místo běhání na Mont Blanc raději objevují divočinu za humny. Letošní trať měří 4 km a zblízka na ní poznáte takové pamětihodnosti pražské periferie jako most Barikádníků, koleje 17. listopadu, Miladu, Matfyz, Hercovku nebo Drákulov. V cíli vás čeká bohaté občerstvení, a pokud vyjde počasí, tak i táborák. Možná letos poslední.

Akce týdne
OŽIVTE SI BARÁK
7.–10. 10.
Projekce na zdech zchátralých budov Prahy. Ještě stihnete ve středu 9. Na sever a ve čtvrtek 10. debatu o tom všem v galerii Tranzitdisplay. O čem? O tomhle: Centrum města chátrá. Desítky objektů ve středu Prahy byly prodány, často pod cenou, subjektům s nejasnou majetkovou strukturou či realitním spekulantům. Domy zůstávají neobsazené. V mnoha případech je vlastník nechává chátrat prostě proto, aby je mohl nechat zdemolovat a postavit nový, komerčně zajímavější objekt. Nikdo totiž majitele nenutí plnit povinnosti, které se k vlastnictví nemovitosti váží.

HOLLAR JAKO KDYŽ TISKNE
12. 10., Hollar, 12:00–23:00
Zatímco redakce vágusu strávila svá studijní léta na Hollaru především poflakováním po hospodách, nová a nadějná generace se toho rázně chopila a rozhodla se udělat z téhle budovy příjemné a živé místo. A je to super! Další z řady akcí se věnuje vizuální kultuře a zejména vydávání nezávislých časáků. A to nás dost bere. Jinak řečeno budou diskuze, výstava skvělých plakátů Štěpána Adámka i nějaká ta muzička.

Demonstrace týdne
NECHTE NÁS VYSPAT!
10. 10., 14:30–18:00, Maďarská ambasáda
Demoška na podporu maďarských lidí bez domova a nejen jich, protože nad chudými se mračna stahují snad všude. O co jde? V našich městech se nachází mnoho nevyužitých domů, mnoho prázdných ložnic. Lidé v krajní nouzi jsou přesto nuceni stlát si denně na ulici. Vykázat je z města či poslat do “sběrných táborů” je nepřijatelné řešení. V Maďarsku byl před několika dny schválen zákon, který umožňuje městu vytvořit zóny bez bezdomovců. K podobným pokusům dochází i u nás. Lidi ale škrtnout nelze. Pojďme vyjádřit svůj nesouhlas.

Festival týdne
4 + 4 DNY V POHYBU
11.–19. 10., Palác U Stýblů (Václavské náměstí) a všude možně
Náš oblíbený festival – během minulých ročníků jsme zažili pár nezapomenutelných tanečních parties, ale i výsostných kulturních zážitků. Nejvíc se nám ale samozřejmě líbí obsazování jinak nevyužívaných (a přitom úžasných) budov, do kterých se jinak většinou nedá dostat…

Film týdne
ŠMEJDI
Dokument Silvie Dymákové jsme sledovali při krájení šípků, takže nás jeho emocionální náboj jenom škrábl. Ale možná je to dobře. Hrubiáni, kteří na předváděčkách plechového nádobí a vlněných dek tahají peníze z bezbranných důchodců, jsou spíš pro silnější povahy. Nevšímejte si toho, že řemeslně stojí film za starou belu a berte ho raději jako angažovaný dokument, který napomohl tomu, aby se proti podobným obchodním praktikám začalo u nás skutečně něco dělat. A pak se třeba nad ním můžete zamyslet taky trochu jinak.

Koncert(y) týdne
Tentokrát jen telegraficky. Za návštěvu stojí všechny!

RUSSIAN CIRCLES + CHELSEA WOLFE
12. 10., Meet Factory, 20:00, 350,-

MONOZID A BUMFRANG3 V NÁDRAŽCE
13. 10., Neratovická nádražka, 19:00, 70,-

NEW MODEL ARMY + UNKILLED EPOCHAL
13. 10., Lucerna Music Bar, 20:00, 450,-