Pejskové se koušou

Tento text vznikl po vytrvalé šikaně a nátlaku ze strany NPyřina. Abyste rozuměli, existuje žena, která NPyřinově mysli nedopřeje oddechu. Její hlas mu neustále zní v hlavě a on je nucen znovu a znovu přezpívávat něžná slůvka, která slyšel z jejích úst. A proto článek o této snové krasavici musí napsat někdo nezaujatý. Tedy já.

Ano, vážení, jde o Marušku Pojkarovic. Takto výjimečná žena, doslova žena s hlasem muže, jak píše na svých webových stránkách, dokázala něco nepředstavitelného! Z Řípu české hudební hitparády svrhla Evu s Vaškem. Krutě je pokořila v prodejnosti svých alb teleshoppingovým (k)análem. Z toho je jasně patrné, že tvorba Marie je prověřená a uznávaná českým národem, tudíž je kvalitní a my se nemůžeme NPyřinovi divit, že má na blonďaté Marušce takový zásek. Právě proto, že Maruščina tvorba detailně propracovaná a mnohovrstevná, věnujme se zde hlouběji pouze jedné její části. Tím není nic menšího, než audiovizuální opus magnum Pejskové se koušou, který brázdí české internety a sklízí jeden „lajk“ za druhým.

Hudba i text, který si Marie píše pochopitelně sama, vystihují důležité přechodové rituály v životě psů. Kdyby van Gennep ještě žil, jistě by zvážil zařazení této písně do své knihy zkoumající právě toto téma. V textu dále nechybí ani sakrální prvky (pejskové se koušou, jak jim pánbů přál), díky čemuž píseň aspiruje na integraci do liturgických textů.

Zcela vynikající je ovšem i vizuální stránka Pejsků. Je to jediný Mariin klip, ve kterém vystupuje zvěř, byť domestikovaná. Celkové aranžmá vyzařuje vřelou domáckou atmosféru. Dřevěné obložení, ošatka se štěňaty a rudý lak na nehty jsou vedle Marušky hlavní hvězdy příběhu. Maruška s kolotočářskou ondulací se pohupuje na židli a přitom roztáčí ošatku s poloslepými štěňaty jako Béda Trávníček svoje Kolo štěstí. Za pozornost stojí i detailní záběry na nedomrlá psiska, která pózují na kameru spolu s Mariinými čerstvě nalakovanými nehty. Záběr vkusně doplňují Mariiny zlaté hodinky.

Klipu Pejskové se koušou se dá snad vytknout jen to, že zde vystupují bezzubá a téměř slepá štěňata. Tento nedostatek si redakce Vágus.cz dovolila vynahradit doplňkovým klipem Pejskové se koušou, který můžete shlédnout níže. Jen upozorňujeme, že video není vhodné pro diváky mladší 18 let.

Pejskové se koušou from pesjkove kousou on Vimeo.

One Reply to “Pejskové se koušou”

Comments are closed.