Čisté šialenstvo

Pamatujete si, kdy naposled panovala ve světové cyklistice nějaká skutečná rivalita? Já jo. Bylo to v letech 1993 a 1994. A nebylo to na silnici, tam už absolutisticky vládl Miguel Indurain. Tehdy se všechno zajímavé dělo na oválu, kde se o světový rekord v hodinovce přetahovali Chris Boardman a Graeme Obree. A poněvadž druhý jmenovaný dnes slaví narozeniny, tak si o něm něco řekneme.

Eddy Merckx kdysi prohlásil, že příprava na světový rekord v hodinovce mu sebrala tři roky života. Graeme Obree to dokázal za 24 hodin. Když se mu 16. července 1993 nepovedlo rekord překonat, prostě si jen zamluvil velodrom v Hamaru na další den. Ujel 51,596 kilometrů a vymazal devět let starý záznam Francesco Mosera.

Ale to ještě pořád není všechno. Tenhle zabiják ze Skotska to totiž dokázal na prapodivném šlapohybu vlastní konstrukce. Tak prapodivném, že se jeho posed „na kudlanku“ znelíbil funkcionářům z UCI. Když mu zakázali ležet na řidítkách, prostě je zahodil. Prodloužil představec, přimontoval na něj dvě bradla a vymyslel novou pozici – Supermana. Taky mu ji zakázali. Jeho rival Chris Boardman s ní ještě stihl v roce 1996 vytvořit nový nejlepší výkon v hodinovce a pak UCI rozhodla, že za světový rekord se bude uznávat pouze výkon dosažený na standardním dráhovém kole (a patrioty bude určitě zajímat, že ten drží od roku 2005 Ondřej Sosenka).




Toho všeho dosáhl Obree jako amatér, nebo spíš zevl a vágus. Profesionální licenci přijal teprve poté, co se stal mistrem světa ve stíhačce. Údajně prý tehdy řekl: „Ježdění na kole mi může vydělat víc než podpora v nezaměstnanosti.“ Jenže jeho tým ho brzo vyhodil, protože se vykašlal na týmové soustředění. On totiž byl vždycky tak trochu cvok. Trpěl maniodepresemi a několikrát se pokusil o sebevraždu. Teprve loni přiznal, že jeho psychické problémy mohly částečně pramenit z toho, že je homosexuál.

Letos o sobě dal vědět znovu. To když ohlásil pokus o překonání rychlostního rekordu na stroji poháněném výhradně lidskou silou. Pro tento účel si sestrojil speciální bicykl z kuchyňských hrnců. Nás, věrné fanoušky, to ovšem nijak nepřekvapuje. Moc dobře totiž víme, že své legendární kolo Old Faithful si Graeme Obree postavil z bubnu od pračky.

Všechny použité fotky jsou z oficiálního webu a twitteru. Pokud si chcete přečíst, jak to ten chlap sakra dělal a dělá, tak právě vydává knížku. A pokud by vám to pořád bylo málo, můžete se mrknout i na životopisný film s uměleckou licencí.