Kóttajam: Muži v černém

Že jsme překročili kéralské hranice, jsem poznal okamžitě. Do vlaku nastoupil děda s náručí plnou losů a začal svádět cestující k drobnému hazardu. A to není jediná neřest, kterou tento indický stát nabízí. Místní palmové víno je vyhlášené, a zároveň je Kérala jedním z mála míst, kde neplatí zákaz porážky krav, a můžete se tady futrovat hovězím masem až k prasknutí.

Nádražka v Kóttajamu je nicméně vegetariánská. Jen co do ní vkročím, okamžitě si vzpomenu na Vítkovo zhodnocení nádražky v Aurangábádu. Ano, i v tomto občerstvovacím zařízení to vypadá skoro jako v Česku. Uhlazení cestující mířící za prací se mísí s partičkami nejrůznějších podivínů a zhruba půlku prostoru vyplňují členové jakési hinduistické sekty. Dva sedí přímo u mého stolu a z jejich chování usuzuji, že v jejich společenství musí panovat přísná hierarchie. Chlapík nalevo vůbec nemluví a jenom do sebe souká další a další dósy, zatímco borec napravo nejí nic a jenom komanduje číšníka, aby kolegovi neustále doléval sámbhar a kokosové čatní. Ano, četli jste správně. Komanduje číšníka. Nádražka je totiž s obsluhou.

Personál tvoří kromě vedoucího za pokladnou a několika kuchařů také zhruba čtyři číšníci, kteří kmitají po restauraci tak přičinlivě, že vám jejich přesný počet nedokážu sdělit s jistotou. Ledva usednu, už jeden z nich vyzvídá, copak si dám k jídlu. Objednávám dósu a dostávám ji zhruba za dvě minuty, lahodně prosmaženou a s bonusem v podobě ještě lahodněji prosmažené vady. Nevím, jestli tuhle krásu dostávají v hospodě všichni, nebo jsem si ji vysloužil coby nejvíce exotický host, ale po tom asi není třeba pátrat. Mnohem větší zájem ve mně probouzejí zarostlí muži v kostkovaných šálách a černých lungí se žlutým lemováním, kteří okupují nejen hospodu, ale také přístřešek pro poutníky sousedící s umývárnou. All-inclusive wellness pobyt včetně sprchy tady vyjde na 20 rupií, což mi sice připadá jako cena nezvykle napálená, ale sprchy jsou prostorné, čisté a udržované…

Jaká je skutečná totožnost tajemných mužů v černém? A jak souvisí s jihoindickým feminismem? To všechno a spoustu dalšího se dozvíte v knize o indických nádražkách Smaženky a machři.