Sladká jako cukroví, smrtící jako tabák

Po včerejším nočním setkání s Pidinsem jsem se rozhodl publikovat článek, který jsem dostal minulý týden od Juliány a který mě donutil jít trochu do sebe. Je to z časopisu Psychiatrie, Ročník 6, 2002, Číslo 4.

Sladká jako cukroví, smrtící jako tabák
Podle International Herald Tribune, 2002

Podpořena povrchní a všudypřítomnou reklamou, stala se gutka (gutkhā), domorodá forma žvýkacího tabáku, běžným obsahem úst milionů Indů. Postupně se její užívání rozšířilo na celý subkontinent a dokonce také k jihoasiatům, žijícím v Anglii. Co však vzbudilo vážné znepokojení je fakt, že si gutka našla svoji cestu do úst teenagerů a dětí, jelikož chutí připomíná cukroví a její konzumace je považována za paralelu konzumace žvýkaček v západním světě. V očích lékařů se jeví gutka zákeřnou z několika důvodů – je levná, přenosná a prodejná jako žvýkačky, má sladkou chuť a přitom obsahuje enormní množství škodlivých a kancerogenních látek. V této zemi se obrovské množství mladých lidí se stává součástí alarmujícího nárůstu ústní rakoviny.

To byla i jedna z příčin, proč stát Maháráštra (zahrnující také Bombaj) uzákonil 1. srpna 2002 zákaz výroby, distribuce a prodeje gutky po dobu 5 let. (Jedná se mimochodem o 30 000 000 $ business v této lokalitě.) Opatření poté provedlo několik dalších indických států, zatímco jiné oblasti Indie zdrženlivě čekají.

Na ulicích Bombaje není problém nalézt mladé lidi, kteří začali s konzumací gutky ve svých 10, někdy i v 6 letech!! Podle dr. Šástrího, přednosty preventivní onkologie Tata Memorial Hospital, se s konzumací gutky začíná běžně pod věkovou hranicí 10 let, a tak se mu do ambulance dostávají středoškoláci a vysokoškoláci s již viditelnými prekancerogenními lézemi ústní dutiny. Oficiální zdravotnická místa v Indii uvádějí 75 000–80 000 nových případů rakoviny úst každým rokem, což představuje největší světovou incidenci této nemoci. V této oblasti tak denně umírá 2000 lidí pouze v souvislosti s konzumací tabákových výrobků.

V jedné studii z roku 1998 provedené mezi 1800 chlapci ve věku 13–15 let bylo zjištěno, že více než 20 % každodenně konzumuje tři až pět balíčků gutky.

Gutka je výsledkem nové technologie výroby a balení tradiční indické pochutiny, která se tak stala levnou a přenosnou. Mnoho Indů totiž předtím konzumovalo tzv. pán, což byla směs limetové pasty, koření, arekových oříšků a tabáku zabalená do betelového listu. Získání pánu však vyžadovalo navštívit speciálního výrobce a jeho transport byl velmi komplikovaný. Vše se změnilo s příchodem gutky, která představuje sušenou verzi zmíněné směsi, konzervovanou a ochucenou spoustou chemikálií, která se pak prodává v plastikových obalech. Tak může být gutka ve velkém množství konzumována kdekoliv – doma, v práci nebo ve škole. Objem ročního prodeje gutky a pánu tak v propočtu dosahuje hranici 1 miliardy $, což je 5× více než v roce 1990.

Kritici nového zákona, mezi kterými jsou také výrobci gutky, přirovnávají jeho přijetí ke snaze ucpat prstem prosakující hráz. Mnoho jiných tabákových výrobků totiž zůstává nadále na trhu, mezi nimi kromě cigaret také například mišrí, tabáková pasta, kterou mnohé indické ženy považují za dobrý kosmetický prostředek k čištění zubů. Další připomínkou kritiků je konstatování, že vládu zajímá méně ochrana dětí než ochrana cigaretových koncernů, které bojují o podíl na tabákovém trhu – pokud se zákaz vztahuje na gutku, měl by se také vztahovat na cigarety.

Podle dr. Šástrího žádná vláda na světě není zatím schopna zastavit produkci a distribuci cigaret, nicméně prohibice gutky byla umožněna zákonem, který zakazuje užívání nebezpečných potravin. Tímto zákonem nebude mít takto 70–80 % dětí přístup k tabákovým výrobkům. Výrobci také argumentují mnohem nižším obsahem tabáku v kostce gutky než v cigaretě, faktem však zůstává že v jednom balíčku gutky je 3–4× více nikotinu než v cigaretě, a to za mnohem menší cenu.

Nutnost přijetí zákona ovšem objasňuje i to, že zatímco tabák ve formě cigaret a doutníků je pro indické děti a dorost tabu, gutka nejeví žádné společenské stigma a lze ji snadno schovat před rodiči.