Kdo na Hrad?

Tak už je to tady, Klaus předevčírem podepsal zákon o přímé volbě prezidenta. A protože nikdo z nás nechce, aby nám za rok vládnul Okamura, dali jsme hlavy dohromady a popřemýšleli nad ideálním kandidátem.

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hradschin_Prag.jpg

KZ: Já bych chtěla, aby byl prezidentem Marek Eben! Je to gentleman a umí se chovat.

NPyřin: To sice možná jo, ale celý život se vydává za někoho jiného. Dovedeš si představit tu ostudu, až by ho někde nepustili přes hranice, protože by na otázku „jste žena?“ odpověděl „ano“?

Vědec: U mě teda vede Cimrman, protože je to národní superhrdina, anebo Karel Gott, protože je to nadnárodní superhrdina. Všichni ho milují, dokonce i v Něměcku, kde bude určitě známější než Karel Schwarzenberg a bude nás tak v této významné zemi jistě dobře prezentovat. Anebo nějaký šašek, ať si nemusíme moc zvykat na změnu…

Matouš: Já bych to nechal na Danovi Nekonečném. Spojuje v sobě Havlovu nonkonformnost – hořící ananasy, samba, trrrrrrr – s Klausovou uměřeností – dobře střižená saka, klobouky, cit pro byznys. A najdeme tam i Gottwaldovskou lidovost – pracoval jako hrobník či porodní asistent. O tom, že by dobře hájil národní zájmy, není pochyb. Byl jedním z interpretů nominovaných na českou reprezentaci v Eurovizi. Pokud by to snad lid nezkousnul, jsem ochotný uvažovat i o Marku Vašutovi, ale to by bylo opravdu jen nutné zlo…

NP: Dan nedan, podle mě je ideálním kandidátem na českého prezidenta Krakonoš. Je to příkladný vlastenec, který hájí české národní zájmy, takže je přijatelný pro pravičáky. A disponuje také značným sociálním i environmentálním cítěním, takže zaboduje i na levici. Myslíte, že by si dovolil kácet stromy napadené kůrovcem?

Betla: To ne, Krakonoš by stromky s kůrovcem rozhodně nekácel. Nanejvýš by k nim přivázal Trautenberka.

Veru: No počkejte. Pokud vám jde o originální přístup k životnímu prostředí, tak pro mě je ideálním kandidátem Václav Hálek. A navíc je to zase Václav, takže je snadno zapamatovatelný pro zahraniční tisk i pro budoucí generace, až je budou mořit s dějepisem.

KZ: Já teda volím Petra Kočího. Protože by bránil vlast jako jemnický zámek, kde prokázal svou chrabrost. Navíc je to gentleman vnímavý ke kráse žen, ale uctivý. A jeho poradce bude Pepa Tygr. Je zodpovědný, protože nepije, když je autem. Podporuje veřejnou dopravu (zítra bude vlakem) a umí střílet, protože ho to můj děda naučil.

NP: Takže místo armády by byla zavedena domobrana po švýcarském vzoru a každý občan by měl ve skříni flintu?

KZ: Jo. On by byl Pepa i vojevůdce. A sídlo prezidentovo by bylo samozřejmě v Jemnici na zámku. A to nejen z důvodů geopolitických, ale i kulturních. Vysočina je známé centrum českého undergroundu.

M: Aha, takže svatého Václava v roli patrona české země by nahradil svatý Magor?

KZ: Nenahradil, já mám Václava ráda. Ale jeli by na koni dva. Nebo by Magor jel na menším koni vedle něj. Ale mohl by být na padesátikoruně místo mostu.

NP: A na desetikoruně by místo Brna byly Okříšky?

KZ: Přesně tak, měnová reforma.

NP: Ale zase Krakonoš nepotřebuje žádnou armádu, stačí mu sukovice, tam by se dalo ušetřit.

KZ: To je fakt. A ve škole by se zavedlo čtení, psaní, počítání a lyžování. A byli bycom sportovní velmoc. A místo lva by byla ve státním znaku sojka.

B: Jděte do háje s Krakonošem. Já si myslím, že by naší prezidentkou měla být Smrt Kmotřička. Je to žena a je na čase, aby se i u nás dostalo druhé pohlaví k moci. Žijeme ve 21. století, takže stop diskriminaci. Je známá a respektovaná po celém světě. Není nikdo, kdo by ji neznal, takže naše prestiž ve světě stoupne. A nejen že stoupne – všichni se jí tak trochu obávají, takže se okamžitě staneme velmocí číslo 1. Je neporazitelná, takže si nás nikdo nedovolí napadnout. Zároveň je nepostradatelná, tudíž nehrozí ani atentát. Je nejspravedlivější bytostí na světě. Nedělá rozdíly mezi pohlavími, rasami, náboženstvími, sociálními a ekonomickými třídami, ba ani mezi lidmi a jinými živočichy. Nejrůznější vyprávění dokonce dokazují, že má slabost pro sociálně slabší a charakterní povahy. Je nejmocnější na světě, tudíž je neúplatná. Taktéž tedy nehrozí, že by titul české prezidentky měla jako trafiku nebo že by na něm lpěla tak, že by se ho po skončení období nechtěla vzdát. Má své příbuzné (či alterega) ve všech světových kulturách, takže nehrozí, že by vyvolávala nějaké mezinárodní konflikty (ostatně stejně vždy zvítězí). Je oblíbená mezi umělci všeho druhu. Pražský hrad by se tak mohl opět stát kulturním centrem jako třeba za Rudolfa II. A hlavně: určitě má slabost pro tvrdou hudbu, mohli bychom se tedy stát prvním státem s metalovou či HC hymnou…

zdroj: http://www.flickr.com/photos/quirkybird/5247773048/in/photostream/

One Reply to “Kdo na Hrad?”

  1. Mam jen trochu obavu aby nova prezidentka neprosazovala zavedeni “trestu” smrti.

Comments are closed.