Bike Snob: součást povinné cyklistické výbavy

Asi jsem fakt buran, když jsem si v londýnské Tate Gallery musel koupit knížku o kolech, kterou navíc napsal Američan z New Yorku. Jenže už dlouho jsem nenašel žádný psaný text, který by mi tak mluvil z duše.

“Čím více jezdíte na kole, tím lépe to umíte. A čím lépe umíte jezdit na kole, tím méně z něj padáte. Pokud ovšem nejste Cadel Evans. Ten bourá pořád.”

BikeSnobNYC, aka Eben Weiss, je člověk nejen neuvěřitelně vtipný, ale především člověk, který na kole skutečně jezdí a ví toho o něm hodně. Takže vám vysvětlí, proč je dobré zarovnávat pláště vždycky štítkem k ventilku. Proč chovají cyklokrosaři podivnou náklonnost ke všemu belgickému. Proč byl v městském prostředí bicykl gentrifikován podobně jako samo město. A samozřejmě i proč je blbost jezdit po gentrifikovaném městě na gentrifikovaném dráhovém furtšlapu s upilovanými řidítky a bez brzd.

“Městští cyklisté se obecně vysmívají lidem, kteří nosí pestrobarevné elasťáky, ale už nedovedou najít tolik humoru ve svých barevně sladěných bicyklech, oblečení z butiků, anebo na skutečnosti, že jezdit na kole v džínách víc než hodinu velmi pravděpodobně změní váš rozkrok ve floridskou tropickou bažinu.”

Ano, pokud má tato místy až sociologická studie nějaký leitmotiv, tak je to výsměch všem cyklistickým pozérům, kteří úplně zapomněli na to, že kolo není módní doplněk, ale v první řadě dopravní prostředek. A tento výsměch je navíc v drtivé většině případů precizně vyargumentován. Autor bere svůj výklad hodně zeširoka a chronologicky a už v 19. století nachází historickou paralelu, že dnešní hipsteři mají své předchůdce ve velocipedistech, kteří se taky scházeli o nedělích jen proto, aby si pochvalně zachrochtali nad svými novými stroji. A jeho kategorizace cyklistických poddruhů už vůbec nemá chybu. Část o správňáckých cyklistech, kteří jsou na kole schopní stěhovat i skříně a zablokovat tím půlku města, bych dal povinně předčítat na každé cyklojízdě.

Komu by to bylo málo, může se více dočíst na blogu BikeSnobNYC, doporučuji zejména pravidelné recenze inzerátů na cyklistických fórech. Ale v knížce jsou navíc i samolepky, he! A komu by to pořád nestačilo, ten může sáhnout po druhém díle “The Enlightened Cyclist”, který vychází právě v těchto dnech.

One Reply to “Bike Snob: součást povinné cyklistické výbavy”

  1. Jé, to jste mne moc potěšil. Snoba jsem si pro sebe objevil asi před rokem a od té doby výrazně stoupla kvalita mého života. Všem vřele doporučuji.

Comments are closed.