V Praze na bajku 1: Ne sport, ale transport

Možná za to může to, že jsem byla rok v Berlíně, kde jsem se, jakmile roztál sníh, pohybovala výhradně na kole. Nebo to, že jsem se na tom kole vysekala a zlomila si ruku tak, že jsem si myslela, že na bicykl v životě nesednu. Nebo to, že můj chlapec je vytrvalý cyklista a moje máma mi řekla, že bychom měli mít společného koníčka.

Každopádně jsem se rozhodla, že na kole budu jezdit i v Praze. Než jsem prvně vyjela, měla jsem strach jako prase. Žádné cyklostezky v dohledu, kolo mi bylo velké a můj chlapec mi odmítl snížit sedátko, takže jsem měla zadek vyšpulený a posazený výš než hlavu. A helmu jsem samozřejmě taky neměla… Nicméně jsem napoprvé nezahynula a naznala, že teda budu jezdit už furt.

Jezdím ne proto, že by to pro mě byl sport, ale protože je to transport. Do práce, z práce, na trénink, za mámou na kafe, nakupovat i za kultůrou. Odmítám plenu mezi nohy, oblečená jsem normálně. Šlapu v žabkách, gládách i balerínách, v kalhotách i sukni. Jenom v námořnické minisukni už nejezdím, ta se samovolně posouvá směrem nahoru, a než jsem zjistila, že se musí spodní lem zaháknout o sedlo, projela jsem prakticky jen v kalhotkách Václavák plný turistů s vytasenými foťáky. Prostě chci, aby mi to i na tom kole slušelo. Fakt totiž nejedu tak rychle, že by to udělalo jen vžuuuum a já byla pouhým okem nezahlédnutelná.

Takže je to vlastně zábava. Můžu se načančat, nepotřebuju podávat výkon, jen se včas dostat z místa A do B. Obvykle jsem stejně rychlá nebo dokonce ještě rychlejší než MHD.

Navíc mě nedávno chytli v metru s propadnutou OpenCard, takže jsem vysolila osum kil a spočítala si, že musím najet 34 trestných jízd na kole, aby se mi ta pokuta vyplatila. Takže teď jezdím po Praze na bajku a mám z toho spoustu zážitků, co sem čas od času budu sypat.

One Reply to “V Praze na bajku 1: Ne sport, ale transport”

  1. To je teda pěkná blbost, že jsi rychlejší než MHD, když jezdíš “pomalu”….to zas trošku mateš…
    Ja jezdim “rychle” a v průměru na 10 km trasy je to zhruba stejné…

Comments are closed.