Z královnina sklípku…

Ačkoliv je shnilé království jedna z nejšťastnějších zemí na světě, místní ceny alkoholu jsou neveselé, a tak jsem tu nucen pít dobroty, kterých bych se normálně ani netknul. Myslím, že za pár měsíců bude můj žaludek připomínat něco mezi ostravskou olejovou lagunou a vnitřkem černobylského sarkofágu. No nic, alespoň jsem pro vás připravil krátký test těch nejlevnějších utrejchů ze zdejších sámošek…

1) Dansk Pilsner

Nejlevnější pivo široko daleko, tudíž i nejčastější ozdoba každého večírku. Hromádky prázdných třetinek spolehlivě najdete i na velmi nepravděpodobných místech. Jednoduchá etiketa zelené barvy zdůrazňuje především 4,6% obsah alkoholu, lehce přikrášleno obilnými snopy okolo. Lehkou ironii v názvu pomíjím. Vůně nijaká, stejně tak chuť. Bublinková voda s pivní příchutí? Za dva a půl penízku s dírkou uprostřed, proč ne. Hrdým výrobcem je diskontní řetězec Fakta.

2) Prins Kristian

První zákon lihovin: čím je větší plachetnice na etiketě, tím je cena nižší. Alkoholy bez plachetnice neberte v potaz. Takže tu máme láhev nemlich jako od tuzemáku, uvnitř pak světlé pivo nevýrazné chuti se silným závanem kvasnic. O korunku dražší než Dánský ležák, o procento silnější. Leč tahle drožďová podivnost za to fakt nestojí.

3) Danish Pride

Dánská hrdost? Eh?! Že by tady měli nějaké tajné nazi-pivovary? No každopádně za cenu dvou Dansk pilsnerů můžete koupit osm procent alkoholu a zbytek lahve plný neuvěřitelné pivní břečky. Do piva patří chmel a ne sirup proti kašli, si myslím. Vůně taktéž nasládlá a nevábná. U mě propadák, ale soudě dle lahví okolo kontejnerů domorodci celkem oblíbené pitivo.

4) Små Blå

Tak tohle už patří do kategorie patoků s výstrahou. Malá modrá? Dvacetiprocentní lékořicová vodka? A to si ze mě dělají legraci? Možná použitelné jako leštidlo na nábytek, ale k pití rozhodně ne. I tu rozkošnou modrou flašku jsme obratem vyhodili. Never more!

5) Kirs Sano

Levnější než krabicák, patnáct procent alkoholu za šestnáct DKK, chuť neuvěřitelná. Kdosi tu prohlásil, že: „…it smells like death“. K tomu nemám co dodat. V nose i na jazyku skutečně cítíte hnijící chryzantémy, polské svíčky a hřbitovní hlínu. Výrobce uvádí, že do toho dává cukr, líh, vodu, ovocné víno, „višňové“ aroma a spoustu chemikálií, nejspíš na zlepšení chuti. Samo o sobě hubuleptající, ale když ho smícháte s colou, získáte ucházející hopsinkovou šťávu. Něco tak obskurního si rozhodně zaslouží být vítězem testu.

P.S.: Ke cti všech uvedených patoků je potřeba uvést, že veškeré lahve i plechovky jsou vratné. Štěstí, kam se podíváš…

One Reply to “Z královnina sklípku…”

Comments are closed.