Boží nádraží

Akce týdne
PŘÍBĚHY ŠTRŮDLU BEZ DOMOVA
17. 10., 19:00, Kavárna Vypálené koťátko
Vernisáž jednoho z projektů Jako doma o. s., která se věnuje ženám bez domova. Narozdíl od jiných organizací s nimi ale jednají jako rovný s rovným, respektive rovná s rovnou. Ostatně možná už jste v Praze narazili třeba na stánky s pohoštěním připravovaným právě slečnami a paními v těžké životní situaci. Tenhle čtvrtek se s nimi můžete potkat i nad jejich fotografiemi. Bude to veselý a určitě vám to rozšíří obzory a pomůže srovnat životní priority.

Film týdne
FILM SOKOLOV
18.– 20. 10., kino Alfa Sokolov
Film Sokolov není žádný film, ale rovnou celý festival! Každoročně ho pořádají studentky a studenti filmové vědy a estetiky na FF UK. Původně komorní akce se každoročně rozrůstá a letos to bude v kině Alfa hučet skoro jako v nějaký více vyzevlený den na festivalu ve Varech. Tématem třináctého ročníku je Kopie, a tak se můžete těšit na program, který svým nespoutaným hipsterismem nemá na západ od Prahy obdoby. Kromě spousty chytrých řečí a artových perel od Kiarostamiho či Kaufmana se dočkáte i promítání skvělého dokumentu Marwencol nebo metalové mystifikace This is Spinal Tap. Ale to ještě není všechno. Ve stínu letošního hlavního programu vykvasila i akce, kterou by ani Reddit nevymyslel. V katakombách kina se za vydatného přispění korporátních dárců uskuteční MEME Café – přehlídka pokleslé internetové kultury memů, LULZ, warez a hlavně spousty koček. V rámci MEME Café proběhnou přednášky internetových iluminátů, diskuse na téma copyright a pirátství, promítání kočičího dokumentu Lil Bub and Friendz a hlavně česká premiéra filmu Sharknado. Na MEME Café se podílí i část vágusí redakce, takže neváhejte a kupte si jídenku do Sokolova. Více perel z programu najdete tady.

Výstavy týdne
KNIHY SE TĚŽKO VYSTAVUJÍ
14. 10. – 17. 11., Café Neustadt
Něco pro milovníky krásných knih… Knihy se možná těžko vystavují, ale to jejich výtvarným kvalitám nic neubírá. Zvlášť pokud je pod nimi podepsán takový fenomén, jakým byl výtvarník Zdenek Seydl.

VÝSTAVA DÝNÍ
28. 9. – 20. 10., Botanická zahrada Troja
Šli byste v říjnu dobrovolně do botanické zahrady? Ne? Tak to nejste sami. Touhle dobou tam kvílení větru ruší jen skřeky znuděných zřízenců a dýnění dýní. Vyražte tedy na jejich výstavu a užívejte si výhledy na pompézní hromady oranžových obludností rámovaných podzimní idylou. My do tajů čeledi cucurbitaceae pronikli před dvěma lety a dodnes se z toho nemůžeme vzpamatovat, jak je to zřejmé i z přiloženého dýňového teaseru.

Divadlo týdne
HRA O NÁDRAŽÍ
17. 10., Nákladové nádraží Žižkov, 19:30, vstup zdarma
Pro projekty v nádražních budovách máme samozřejmě slabost, takže divadlo oživující objekt žižkovského nádraží nás hned chytlo za srdce. Ve čtvrtek se můžete zajít podívat na scénické čtení několika autorů s tematikou nádraží, urbanismu a veřejného prostoru.

NÁDRAŽÍ LETÍ
19.–20. 10., Nákladové nádraží Žižkov
Hra o nádraží je jen začátek, o víkendu bude totiž na „Náklaďáku“ probíhat celý festival. A ne jen tak ledajaký – čekají vás třeba představení od LETÍ, Buchet a loutek, sdružení Serpens nebo DAMÚZY. Budou taky pohádky pro děti, výtvarné a sítotiskové dílny, fotbálkový turnaj, městská bojovka i městský parkour, VJing, graffiti dodávka a hudební program.

Koncerty týdne
TOTAL HEELS + OTRA VEZ
20. 10., Neratovická nádražka, 19:00, 70,-
Další ze série koncertů v nádražce v Neratovicích. Minulou neděli jsme podnikli výjezdní zasedání a stálo to za to. Jet vlakem na koncert je prostě bezkonkurenční! Čeká vás dánský indie rock špinavějšího ražení a noise-rock z Lysé nad Labem.

PICASTRO + KHORA
20. 10., Café v lese, 20:00, 120 Kč/150 Kč
Picastro = něco mezi slow corem a temným folkem. Khora = ambient, analog i digitál a experimenty se zvukem.

Četba týdne
JAK SE STAL FEMINISMUS SLUŽKOU KAPITALISMU
Nancy Fraser je slavná feministická filosofka a kritická teoretička. A v tomto článku z Guardianu nakládá všem ženám, které zaspaly dobu a pochopily feminismus jen jako právo honit kariéru stejně jako muži.