U stánků na levnou krásu

Co si naplánovat na večer pátek třináctého, když se v sobotu konají rovnou dva závody v lampionování. Naštěstí pořadatelé varují, že ubytování v místě závodů není z pátku na sobotu možné, což je jasný signál, abych sbalil celý svůj dům, deku a rum, a vydal se směr Valečov. Odměnou se mi pak stává vzácný hudební zážitek v podobě Vzácného setkání Honzy a Franty Nedvědů.

Že se v podhradí Valečova děje něco výjimečného, je jasné již při vjezdu do obce Boseň, ve které byly všechny odstavné plochy včetně silážních jam bývalého JZD využity k ustájení čtyřkolých ořů všech folkuchtivých kotlíkářů.

Návštěva na tyto dinosaury české country zdaleka nedosahuje účasti na památném brontosauřím vystoupení na Strahově, přesto je impozantní. Ale Vzácné setkání s sebou nese i vzácnou cenu ve výši 270 korun. Leč měl kapsu prázdnou Veličenstvo kraťas a tak musel vzít za vděk světnicí pod hradem Valečov. Zajímavostí je, že zde zůstal od středověku na kameni kámen a v novověku přibyl výčep Rohozce s panošem.

Vniknutí do prostoru koncertu bylo nemožné, neboť amfiteátr a přilehlý sad střežili ostří hoši, kteří by mě bez problémů sfoukli jako růži z papíru. Po deváté hodině naštěstí bouchači vyklízejí pozice a přichází tak čas všech socek, vágusů a Veličenstva. Tedy se vydávám do stánku a při této příležitosti spouštějí bratři svůj největší šlágr, Stánky. Povzbuzen títmo songem se u obsluhy dožaduji levné krásy, bohužel se však musím spokojit s drahým kelímkáčem a parádně vypečeným klobásem.

Při pohledu na jeviště je zřejmé, že bratrská láska a vzájemné sympatie dovolily bratrům zaujmout pozice na opačných stranách pódia. Zbytek vystoupení nadále utíká jak večerní zprávy a já si uvědomuji, že návštěvníci dnešního koncertu umí žít, nebouří se a poslouchaj. Já jen lituju, že nemám zapalovač, abych ho pozvedl a mával s ním do rytmu.

Bratři ještě vyšvihnou několik hitů, přidají několik chytrých pravd o lásce, životě a trampingu. Poté vše zakončí Rikatádem a ačkoliv si publikum žádá další přídavek, opouští bratři pódium jak tornádo.

One Reply to “U stánků na levnou krásu”

Comments are closed.