Kdo koho vlastně potřebuje?

Kdo se zajímá o autonomní centrum Klinika již nějakou dobu, kdo se nějakým způsobem angažoval, může být z nastávajícího vývoje poněkud zaskočený. Jak by ne, když najednou zjišťuje, že je na jedné lodi s magistrátními politiky nebo dokonce s Andrejem Babišem. Kdo to chce vidět černě, může si připadat, jako by mu před nosem v přímem přenosu probíhal tradiční příběh kapitalismu, který jakýkoli protest, kontra-akci či kontrakulturu dokáže pohltit a obrátit ve svůj prospěch. Jakoby se z počáteční vzpoury stal velký zábavný cirkus, kde si každý bez z obav z postihu nebo společenského znemožnění může zamávat anarchistickou vlajkou a cítit se jako rebel. Jakoby se původní antisystémový étos vytratil a squatteři byli oceňováni hlavně za to, že někde uklidili a plánovali vytvořit rodinné centrum. Propadnout tomuhle dojmu nebo se dokonce stáhnout by byla teď ale ta největší chyba.

Černý scénář by mohl nastat právě tehdy, kdy bychom aktivity, které vznikly zdola, přenechali těm, kterým o žádnou skutečnou změnu nejde, naopak jí chtějí zabránit nebo využít ve svůj prospěch. Mávnout teď nad vším rukou a říct To už není můj byznys, ňákej Babiš a spol., je nejlepším způsobem, jak je nechat vyhrát. Jednat s nejvyššími politickými představiteli je nutnost a způsob, jak posunout debatu o squattingu někam dál. A taky dát nahlas vědět, že nejde o úklid a pořádek, ale o definování svobody, lidských práv, která jsou důležitější než soukromý majetek za každou cenu, o skutečné demokracii a spravedlivějších mezilidských a majetkových vztazích. Že tohle jsou problémy, na které squatting upozorňuje a které se snaží řešit. A je třeba na ně upozorňovat mezi co nejširší veřejností, ne v ghettech, kde se systémem nekolaborujeme, všichni spolu souhlasíme a kde taky ale vůbec nic nezměníme. Myšlenka Každé město potřebuje svou Kliniku by se snadno mohla zvrtnout ve státem podporované, oficiální „ostrůvky vzdoru“. Pokud to nechceme dopustit, je možná na čase si říct, že my Kliniku nepotřebujeme tolik, jako ona potřebuje nás.

24. ledna se odehraje celorepublikový Den pro Kliniku, z jehož programu si snad vybere každý. My přispíváme troškou do mlýna v Dejvické nádražce společně s kamarády ze Sakraphonu. Těšit se můžete na Kontroll, NoAR+IS+, Šumachra na střeše, Pejska a Kočičku i přednášku o nádražkách a železničním cestování. Začínáme už v 18:00! Stihnete tak možná zajít třeba i do Dejvický klubovny na akci Silver rocket a Hluchu nebo do Liberálu na promítačku Křiváka či kamkoliv, kam vás srdce táhne. Hlavně ale doražte i na demonstraci, která bude probíhat už od 14:00 přímo u Kliniky, to je totiž důležitější než veselení se na koncertech!