WágusLeaks 4: Koláčky s růžovou polevou

Naše panoptikum bizarností z lepší společnosti pokračuje dalším dílem. Po plukovníku Kaddáfím bychom vám rádi představili dalšího vrcholného státníka s vrcholným vkusem. A protože muž je muž a žena je žena, na řadu přichází Jana Bobošíková indické politiky jménem Májávatí.

Srovnání s paní Bobošíkovou je vlastně dost nepřesné, protože Májávatí má v politice úspěch. I když ženy a nízké kasty to v Indii nikdy neměly snadné, tahle dáma z kasty džátavů se rozhodla, že za to vezme pořádně a za všechny. Se svou Stranou většinového společenství (Bahudžan samádž pártí, BSP) vyhrála v roce 2007 volby v nejlidnatějším indickém svazovém státě Uttarpradéš. Strana se zaměřením na nedotýkatelné a nízké kasty vytvořila jednobarevnou většinovou vládu a začala legrace.

To úvodní srovnání s Bobošíkovou holdující kanárkovým barvám je vlastně úplná blbost. Politička přezdívaná Bahandží, tedy sestra, mnohem víc připomíná druhdy populárního Jiřího Paroubka, který byl taky bratr. Ať už zálibou v růžových oděvech, nebo obskurními oslavami životních jubileí. Její narozeniny, které připadají na 15. ledna, se nikdy neobejdou bez několikapatrového dortu a pár kilogramů diamantů. Na bombastické odhalování pomníků význačných nedotýkatelných historických osobností si už taky všichni zvykli. Rok před dalšími volbami však Májávatí vytahuje další trumf. Asi 80 kilometrů od Dillí si staví zámek v mughalském stylu se dvěma přilehlými parky. Pochopitelně růžový. A pochopitelně z erárních peněz.

Ano, zástupkyně těch nedotýkatelných chudáčků, kterým byste ještě se slzou v oku poukázali pár korun na účet křesťanské misie, patří ve skutečnosti k největším bezcharakterním sviním od Dillí až po Banáras. Ale voliči v Uttarpradéši už jsou zvyklí na ledacos. Jejich dřívější hlavní ministr Mulájam Singh Jádav je bývalý zápasník.