Úštěk: Po stopách Karla Hynka Máchy

„Tak, Stando, dneska konečná, ale zejtra zas…“ praví chlapík s polským knírem a notoruje ven z úštěcké nádražky. A to přesto, že Úštěk není žádná konečná a výčepák se jmenuje Vilém. Pravděpodobně. Možná je Vilém jen fiktivní postava z vývěsního štítu. A kdo ví, jestli ještě někde nezůstali Hynek s Jarmilou, protože i Úštěk patřil do operačního prostoru známého hasiče z Litoměřic.

Nádraží v Úštěku se nachází na velice příjemném místě mezi historickým centrem a rybníkem a je obklopeno kaštanovým parčíkem. Ten oceníte zejména v letních měsících, neboť se pod ním nachází venkovní sezení. Standa/Vilém vám sice peníze nepůjčí, ale pivo vám ochotně natočí. Jedná se o velmi chutný Březňák 10° za 22,-.

S nabídkou jídel je to už poněkud horší, na baru stojí sklenice s utopenci a na poličce vedle cigár jsou slané tyče. V tomto případě jsem se tedy radši držel moudra, že hlad je převlečená žízeň. Interiér hospody je takový typicky zašlý, v létě celkem dobře větraný, v zimě se jistě cigaretový kouř zažírá do zažloutlých záclon. Poměrně zajímavou kombinací, která si vysloveně říká o malý epileptický záchvat, je umístění blikající televize nad blikajícími maty. Hajzlíky jsou dostupné klasicky z nástupiště, pro celkovou dehydrataci organismu však nebyly vyzkoušeny.

Závěrem krátké zamyšlení o sociálním rozdělení návštěvníků úštěckých podniků. Jak už bylo napsáno výše, nádražka slouží jako hlavní základna pro místní alkoholiky. Historické centrum je spíše pro těch pár turistů. Zajímavým fenoménem jsou ovšem výčepy v kempu u jezera. Kemp, který vrchol své slávy prožil někdy v 80. letech, se nyní stává cílem pártychtivých výletníků. Zatímco starší a pokročilí si vystačí ve stánku s revivalem Citrónu, pro mladší je zde připravena diskotéka Laguna s luxusní otevírací dobou – všední den do 4, víkend do 6:30. Celá tato kompozice silně připomíná Mácháč a tamní legendární Bílý Kámen. Kemp je tedy – kromě Viléma – dalším pojícím bodem mezi Úštěkem a KáHáeM a potažmo jeho jezerem. V Úštěku je to všechno sice chudší a více vágusácké, ale právě proto to stojí za návštěvu.

Atmosféra: * * * *
Obsluha: * * * *
Pivo: * * * *
Jídlo: radši ne
Hajzlíky: nehodnoceny, ale mají potenciál