Josefův Důl: Vzhůru do bezvědomí

Z nádraží jednou nohou na Jizerskou magistrálu, anebo taky do Kiosku Dřevěnka, který supluje místní nádražní hostinec. Turisty láká horskou rustikálností, lufťáky vzdáleností od tenisových kurtů a lokály cenovými relacemi a tím, že je to jediná kloudná hospoda široko daleko. Kolegové z mojenádražka Kiosek jako nádražku neklasifikovali, ale za mě splňuje všechny parametry, a to max. 30 metrů od nádraží, pivo a velký panák pod třicet, tedy lidové ceny, výzdobu lokálu ve službách lidové tvořivosti a výrazně inkluzivní prostředí.

Posadit se v Dřevěnce můžete uvnitř i vně. Vzhledem k počasí usedáme na terasu, kterou s námi sdílí výrazně opilý pár a parta pravděpodobně středočeské provenience. Objednáváme dvě piva. Nápojový lístek nás láká na dvanáctistupňového Krakonoše od sousedů z Trutnova za dvaadvacet korun a Svijanský Máz za dvacet čtyři. Přemítáme a po zralé úvaze nakonec investujeme dvě koruny, neboť je před námi ještě cesta vlakem a Krakonoš, jak jsme se přesvědčili ve Sklípku ve Vrchlabí, má silné detoxikační účinky.

O tom ale jindy. V Kiosku Dřevěnka určitě nevynechte nabídku alkoholických nápojů. Dvacet osm korun tak proměníte ve velkou zelenou nebo tuzemák. Tradici a hlavně zákazníka se tady vochcat nesnaží a panáky nalévají do půldecek, a ne do obligátních ekonomických nula čtyřek za stejný peníz. Malé panáky ovšem dostanete jen v sudém počtu, což by vysvětlovalo i složení osazenstva terasy. Sobecké pochlastávání v malém se tady netrpí. Inspiraci zde nejspíše čerpal i mistr albrechtický, jež je autorem výrazného oltářního prvku, který nemůžete minout.

Dřevěnka nabízí i nějaké ty pochutiny, které vaří, nicméně se v lokále se nepřipravují (svědčí o tom i krabice od fungl nové mikrofalówky odložená před podnikem a zmínka v jídelním lístku). Bohužel jsme žádnou ohřívanou dobrotu neochutnali – za chvíli nám jel vlak. Do bezvědomí jsme ale nakonec nedojeli…

Josefův Důl však nabízí kromě Kiosku Dřevěnka i mnoho dalšího. Rozhodně nevynechte Kostel Proměnění Páně, a pokud si v Dřevěnce poručíte Krakonoše, můžete ušetřený peníz hodit do kostelní kasičky. Nejenže vás to při čůrání nebude tak pálit, ale přispějete na opravu kostela, která je potřeba asi stejně jako výměna tepichu v Dřevěnce… Ale o tom taky jindy.

Bára