Dánové jdou do nebe

Ano! Blíží se onen velký den! Celý svět připije akvavitem, miliony Dánů vzhlédnou nahoru! Shnilý stát dánský už zítra zahájí dobývání vesmíru!

Není to zrovna téma, které by plnilo titulní stránky novin, ale Dánsko má skutečně vlastní kosmický program. Je to sice jen soukromá inciativa dvou Dánů, ale i tak mi to přijde jako podstatný úspěch téhle obskurní země.

Oni kosmičtí vikingové jsou stavitel ponorek Peter Madsen a raketový konstruktér Kristian von Bengtson. Jednoho deštivého dne se zřejmě nad lahví višňového čůča rozhodli, že ideálním životním cílem je vystřelit se v úzké plechové rouře do vesmíru. Podobné nápady máme asi všichni (…máte je taky, že jo?!), ale tihle dva svou ideu dokázali realizovat.

V rámci projektu Copenhagen Suborbitals si nejprve postavili vlastní ponorku (!) Nautilus, která do Baltu vyváží odpalovací plošinu Sputnik. Pokud vše půjde podle plánu, ve čtvrtek 2. června by z ní měla vyletět raketa HEAT1X nesoucí kosmický modul Tycho de Brahe. Kapsle poletí do vesmíru po balistické dráze a zpátky na zem přistane na padáku (obzvláště působivé by to bylo třeba na kodaňské městské pláži). Tentokrát bude v kabině jen testovací figurína. V horizontu 3-5 let by pak měl vyletět jeden z výše zmíněných kosmických šílenců. Kdyby se to povedlo, Dánsko by bylo po USA, Rusku a Číně čtvrtou zemí, která sama dopravila člověka do vesmíru.

Není to krásná představa? Na kosmické stanici Kierkegaard se budou podávat masové kuličky a hotdog s kakaem v tubě, k poslechu hrát Tommy Seebach, psychické zdraví dánonautů budou zajišťovat filmy pana von Triera. Ach!