Recykluj nebo…! aneb vágushopping volume 2

Víme, že tyhle stránky jsou o vágusech, kteří zrovna nejedou v módních trendech, ale občas se i ten největší zevl chce trochu upravit (třeba když jde na vágusfest). Na nóbl značky nás moc neužije, naštěstí ale existují lidé, kteří dělají věci tak, jak to máme rádi. Nebojí se použitých věcí, vystačí si s tím, co roste kolem a jsou hodní na němé tváře. Jako třeba Renata, která vyrábí tu nejlepší domácí kosmetiku (osobně jsem pro vás otestovala!). Kosmetiku Respekt doporučují čtyři vágusové z pěti a věřím, že až si přečtete tenhle rozhovor, stanete se tím pátým.

Co pro tebe osobně znamená heslo Recycle or die? Recyklací se dnes ohání skoro každý…
Nelíbí se mi dnešní způsob života, kdy lidé produkují spoustu odpadků a bohužel většina je ani netřídí, natož aby si uvědomovala, co se s věcmi na jedno použití děje dál. Odpadky se hromadí všude okolo nás a nové věci se vyrábí pořád dokola. Aby se točily peníze. Přitom se mnoho věcí dá opět použít, a to včetně jídla, nábytku, obalů, oblečení… Lidi si můžou věci vyměňovat nebo třeba sdílet auta. Já sama se rozhodně nestydím vzít si na ulici něco z (nebo od) popelnice a jsem ráda, že mám kolem sebe takové lidí, kteří to chápou a také takhle sbírají. A když se jdeme například s kamarádkou, která vyrábí diáře, ptát do tiskáren na odřezky nebo do sběrného dvora na kanystry, tak jsou lidé taky většinou ochotní a vstřícní.
Co se týká mé výroby, tak každý má doma spoustu prázdných obalů od krémů, šamponů, olejů, některé jsou navíc velmi hezké. Já je vyčistím a dám jim nový vzhled. A je to zadarmo.

Jaký byl ten první impuls, proč jsi začala domácí kosmetiku vlastně vyrábět?
První impuls byla jedna dobrá víla, knížka o bylinkách a kamarád, který potřeboval kostivalovou mast.
Já jsem si kosmetiku nikdy moc nekupovala a když jsem si řekla, že bych se přece jenom mohla občas něčím namazat, nechtěla jsem si kupovat něco, o čem vůbec netuším, z čeho je a navíc kvůli tomu musela trpět spousta zvířat. Kosmetický, potažmo farmaceutický, průmysl je jedna velká fraška a vymývání mozků. Člověk se může natírat jenom olejem, což pokožce bohatě stačí a může si ho sám vyrobit a ani mu to nezabere tolik času.

Čím jsou tvoje výrobky zvláštní, výjimečné?
Mým cílem je, aby se lidé vrátili k jednoduchým, přírodním a zdraví prospěšným věcem, co nejméně zatěžovali životní prostředí a nepodporovali týrání zvířat a konzumní způsob života. Nepoužívám živočišné složky (pokud v to nepočítáme včelí vosk, při jehož sběru nejsou práva zvířat tolik porušována) ani chemické konzervanty. Své výrobky vytvářím z včelího vosku, bylinek a olejů, nic víc prostě není potřeba.

Jak svoje produkty vyrábíš? Odkud čerpáš informace jak co vyrobit nebo k čemu je jaká rostlina dobrá?
Kosmetiku vyrábím doma v kuchyni. Kouzlo tkví v tom, že je to opravdu jednoduché. Informace čerpám z knížek, internetu i od lidí. Ráda si nechám poradit a rozšířit obzory. Všechny kožní potíže jsou taky projevem toho, co se děje v těle, takže se třeba snažím i odkazovat na nějaké alternativní léčebné postupy. Všechno mám vyzkoušené na sobě.

Co bys poradila lidem, kteří by rádi s nějakou podobnou “výrobou” začali?
Stačí miska, míchátko, hrnec, sporák, vosk, olej, bylinka a chuť pro sebe něco udělat.

A jak bys odpálkovala pochybovače, kteří se budou třeba ptát, jestli je taková domácí kosmetika, která neprošla žádnými testy, bezpečná?
Já ani nechci nikoho odpálkovávat, nechci nic lidem nutit. Těm, kteří se nechají masírovat reklamou a jsou zvyklí na své noční krémy z bůhví čeho, a kteří neřeší svět okolo sebe, to bohužel vysvětlit ani nejde.
Složení je neškodné, některý olej může maximálně někomu citlivějšímu vysušit pokožku, některé bylinky mohou vyvolat alergické reakce a mnoho z nich se nesmí používat v těhotenství, při epilepsii atd., což uvádím. Receptury jsou otestované bylinkáři mnoha generací a nevidím v nich nic nebezpečného.

Co si tedy u tebe můžou zájemci koupit a hlavně kde?
Mohou si koupit krémy (třeba od konopného po pomerančový), pomády na rty, pleťové vody, oleje na vlasy a do koupele, deodoranty, vody po holení a parfémované vody. Nejlepší je napsat mi na respekt.kveta@email.cz. Po Praze se klidně sejdu nebo pošlu poštou, občas jsem k vidění na nějaké akci. Moje stránky jsou zatím jenom základní, ale brzy budou krásné od Lenm.

Chcete vědět, kdo je Lenm? To se od nás taky dozvíte. V rámci putovního rozhovoru si ji Renata vybrala jako další zpovídanou oběť. Zajímá vás, na co se Renata Lenky zeptá? A koho bude chtít vyzpovídat Lenka? Zůstaňte s námi a nic vám neunikne!