Mor a sukovici na DSB

Tak aby bylo jasno – teď nebudu plivat na stranu Demokratů za Silné Bulharsko, ba ani na ctihodnou De Surinaamsche Bank, nýbrž na Danske Statsbaner. Ano, ono je fakt něco shnilého na ajznbáně dánské.

Jen co jsem před pár dny dorazil do plackozemě, udeřila „sněhová bouře“ (rozuměj: lehce sněžilo). Univerzita na den přerušila výuku a hromadná doprava kolabovala. Ale zatímco české vlaky bývají zpožděny, zde příslušný spoj prostě nevyjede. Celek prokřehlý z dlouhé procházky po zasněžené pláži jsem tak vběhl do nádražní haly v Roskilde a zjistil, že všechny vlaky do vedlejší stanice Trekroner (kde bydlím) jsou zrušeny a nejbližší mi jede za dvě hodiny. No dobrá, můžu se alespoň porozhlédnout po nádraží.

Ono je totiž nádraží v Roskilde velmi výstavné, a jak jsem později vygoogloval, jde o nejstarší nepřetržitě fungující kamenné nádraží v Dánsku, a to už od roku 1847. Je to úplně archetypální stanice, která obsahuje poštu, sámošku, trafiku, holiče, místního somráka s butelkou Dansk Pilsner (o tomhle bratranci Bránika vám ještě někdy poreferuji), pohledné blondpokladní, výpravčího v červené čepici… a není tam nádražka!!!

Ani hladové okno, ani stánek s krysou v housce, prostě nic, co by si zasloužilo toto označení. Mor a socany na vás, proč takhle mrzačíte potenciál té krásné budovy?! Co by mohlo být lepšího, než tu sedět nad půllitrem Tuborgu, vejrat na blondýny a přemýšlet o tom, že za těch 150 let se tady asi nic podstatného nestalo… Hledal jsem i na náměstíčku před budovou, kde jsem narazil jen na zavřený podnik s názvem George’s Bodega. Nakonec mi tedy nezbylo nic jiného, než si dát dát párek v rohlíku v sámošce-pekárně a jít si ho sežvejkat na perón. Chvíli jsem uvažoval, jestli si k tomu nedat kakao jak to místní obvykle dělávají (sic!), ale udělalo se mi mdlo jen ze samotné představy téhle chuťové kombinace.

Příští týden se jdu podívat do bazaru s bicykly. Budu vás totiž bojkotovat, vy nádražáci-bez-vlaků-a-bez-nádražky, che!!!

P.S.: Teď jsem na webu našel nějakou recenzi na George’s Bodega a s pomocí googlepřekladače jsem se dozvěděl, že jde o jeden z nejhorších podniků v Roskilde, který je navštěvován jen stamgaster (vida, už znám další dánské slovíčko) a rozhodně jej nelze doporučit. Jedinou výhodou jsou nízké ceny. Já tam chcíííí, hned!!