Zvrhlé umění pro všechny!

Tak končí editorial nejnovější A2 a my bychom těžko lépe definovali náš přístup ke kultuře…

Akce týdne
FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA
Náš nejoblíbenější filmový festival! Každý svého štěstí strůjcem, ale nás určitě potkáte třeba na Dívce s kaméliemi, Americe 3000 nebo na Noci drůbežích mrtvol. Ale ani návštěvou dalších filmů neprohloupíte. Smrt mainstreamovému vkusu, ať zhyne tradiční filmová estetika!

Četba týdne
Zatím jsme vás vůbec neobšťastňovali našimi bystrými postřehy z literárního, potažmo mediálního světa. Takže to protentokrát napravíme. Doporučená četba souvisí s otrlcem – věděli jste, že nová A2 má jako hlavní téma BRAK? A to nás (i vás) přeci dost zajímá, že.

Video týdne
Už jsme se o tom zmiňovali na Facebooku, ale nemůžeme si pomoci. Naše nejoblíbenější hudební video s Tommy Seebachem si připisuje další zářez, tentokrát Foals. Na Rambo Amadea a Mogwai ovšem nemají ani náhodou.

Podnik týdne
Další nová rubrika! Chtěli jsme vybrat něco jen pro ty nejotrlejší, takže jsme zavolali Masoxe Vegu, který okamžitě odepsal: Doporučuji Šakalí šenk v Terronské 60 v Bubenči/Dejvicích – laciná čepovaná vína, pestré dekorace z rukou tvořivých dejvických umělců, roztodivná směs štamgastů, zmatení turisti z hotelu International odnaproti, houstnoucí dým a okouzlující barmanka…

Koncert týdne
BOB CORN + ATLANTIC CABLE
10. 3., Klub Final Žižkov, 19:00
Ale pojďme si dát taky něco hezkého. Malé, nenápadné koncerty bývají kolikrát ze všech nejlepší. Mívají tu spikleneckou atmosféru, kdy k sobě interpret a posluchač mají najednou tak blízko jako kamarádi na party v obýváku. Bob Corn je sólo písničkář a představí přesně na takové akci svůj křehký folk (prý se tomu říká i sad punk). Ideální soundtrack k těm zvláštním dnům, kdy vládne ještě zima, ale ve vzduchu už je cítit první jarní vítr, který tak voní dálkami… (a který bezpečně poznají všichni, co četli Chatu v jezerní kotlině).

Nesmyslný závod týdne
Jestřábovi čtenáři a příznivci pochopitelně nemohou vynechat ani tento podnik. Již tradiční orientační závod pražskou MHD, který letos proběhne v rámci Studentského dne Fakulty dopravní ČVUT. Startuje se od 14 do 16 hodin v Horské 3 na Albertově a my jsme zvědaví, zda budou kontroly umístěny i u železničních tratí a přilehlých restauračních zařízení.

Lahůdka týdne
Začali jsme nechutnostma, skončíme dokonalostí. Už si ani nepamatuju, kdy jsem viděla něco tak krásného jako jsou kytice, fotky a vůbec všechno, co dělá brněnské květinářství EFEMÉR. Nejde jen o tu krásu, při které se tají dech, vágus oceňuje především etické principy práce tohohle květinářství, které odmítá globální průmyslový trh s květinami a naopak se snaží o používání lokálních, ekologicky pěstovaných rostlin. Anebo těch, které běžně rostou kupříkladu v (pří)městské divočině. A to se vágusům samozřejmě líbí ze všeho nejvíc – že takovou přenádhernou kytici můžete natrhat třeba u nádražky…


Svatební kytice z jižního nádraží