Do Brna za pakulturou

Ač se členové redakce vágus.cz sešli ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska, v matičce Praze žijí již pěknou řádku let. Jedenáct koček nás ovšem jednou (v dobré víře) přemístilo do Brna, takže bychom se vlastně mohli podívat, co se v tomhle městě děje (a taky bychom mohli trochu vyrovnat náš typický pragocentrismus).

Akce týdne:
DIFFERENT FEST
Brno, 20.–24. 5.
Takzvaně multižánrový festival (= očekávejte koncerty, přednášky, filmy, výstavy) s podtitulem Jsou tradice, o které nestojíme. To znamená, že nestojíme o zbrojařský průmysl a následné porušování lidských práv. Zapřemýšlet, co se skrývá v pozadí tradičního českého vývozního artiklu, je určitě třeba.

PROTESTFEST
Brno, 25.–31. 5.
V Brně se festivalová sezóna rozjíždí naplno – v sobotu vyvrcholí tradiční Protestfest, který už deset let funguje asi takhle: Základní myšlenkou Protestfestu je vrátit život do veřejného prostranství, do ulic, parků či na náměstí a dát tak lidem prostor na otevřenou diskusi o problémech… Soustředíme se proto na využívání stávajících a vytváření nových prostorů jak symbolických tak reálných, které by podporovaly svobodnou výměnu názorů… uf. No na programu jsou hlavně přednášky, streetparty a koncerty. Hudební program je hodně vychytaný (takže v podstatě spadá do rubriky KONCERT TÝDNE), z vlastní zkušenosti rozhodně doporučuji třeba Trigger Effect, Esa z lesa nebo Potmě.

Deska týdne:
STEVIE BRUFEN: DEATH OF STEVIE BRUFEN
Pravidelní čtenáři již vědí, o čem je řeč! Nejlepší kapela, toho času sice usazená v Brně, ale těžko zapírající své slezské kořeny – stíny těžebních věží ve vás totiž zůstanou, ať už se pohnete kamkoliv. Před ocelovým městem neuniknete, ať nese jakékoliv jméno. Třeba New Stalingrad… Nechápete? Čtěte kulervoucí příběh Stevieho Brufena a ponořte se do rytmů postapokalyptického diska!

Masox Vega je expertem na divnosti světové provenience, takže ohledně Brna jsem musela oslovit přední odbornici na český oldschool a bizár – Kóžu. Její přípěvky jasně dokazují, že v Brně nebyla nuda ani v minulosti.

Song týdne:
LOS BRŇOS: SUD KULATÝ RYS TU PIJE
Tuhle kapelu znáte pravděpodobně z historek Miloslava Donutila, ale právě proto jste ji možná stejně jako já radši vytěsnili. Což by bylo vlastně docela škoda, protože hlavní hvězda Rudy Kovanda byl vlastně tak trochu vágus… jak se můžete dočíst zde.

Film týdne:
JÁ TRUCHLIVÝ BŮH
Kóžá je sice věhlasná znalkyně českého filmu, nicméně není z Brna, ale z Jihlavy. Takže si není stoprocentně jistá, že se tento neprávem opomíjený klenot české kinematografie odehrává v Brně. Ale z 95 % prý určitě. A i kdyby náhodou ne, Pavel Landovský v roli řeckého svůdce je dostatečným lákadlem.

Protože jsem v Brně byla jen jednou v životě, moc tipů nemám… Co byste doporučili vy?

2 Replies to “Do Brna za pakulturou”

Comments are closed.