S lebkama kalhotky pro lidi z lesa

KZ byla jednou večer takhle sama doma, lakovala si nehty a pila víno a poslouchala u toho Radio 1. Tam povídali dva kluci, režisér, kameraman a střihač Michal Gálik a šéf občanského sdružení Kedjom-Keku Martin Mikeš, o novém dokumentu Muž, který sází stromy. Bacha, tady nemluvíme o Gionově novele, jejíž název je ostatně v minulém čase. Tady je to o chlapíkovi v severozápadním Kamerunu, který se snaží obnovit vzácné horské pralesy tam, kde žije. Kmen i místo, kde žije, se jmenuje Kedjom-Keku, česky Lidé z lesa. Jenže žádný les tam teď není. A Ernesto Vunan se rozhodne s tím něco dělat.

Kluci v rádiu povídali o dokumentu („Žádný černoušky s nafoukýma bříškama nečekejte!“), o tom, jak je Kamerun krásná země, jací jsou tamní lidé i o tom, jak v Kamerumu mocně kalili nebo baštili jakýsi halucinogenní prášek z lidských kostí. Skvělý rozhovor, sranda veliká! Takže se KZ hned vrhla k počítači a začala nalakovanýma nehtama googlit, co a jak. A ze stránek Kedjom-keku se proklikala až na Facebookovou stránku Z druhý ruky pro Babanki.

Babanki je název kmene žijícího v severozápadním Kamerunu. Je to vlastně sekáč, kde nejde tak úplně o hadry, jako o myšlenku. I když, co si budeme povídat, některé kousky jsou fakt luxusní, takže si fakt vyberete. Třeba KZ tam shoppuje jako divá. Každopádně peníze, které se podaří bazarem vydělat, půjdou plně na podporu činnosti Ernesta Vunana a na chod tamní školy, kterou pomohl Michal Gálik vybudovat.

Jiné věci, které se podaří nasbírat, nejvíce užijí právě lidé z vesnice Kedjom-Keku. Jsou to třeba kola, batohy, čelovky, mobily a jiné praktické věci. Ty koncem listopadu poputují rovnou do Kamerunu. A v zimě se pak projekt Z druhý ruky pro Babanki stopne a to, co se nepodařilo prodat, dostanou dětské domovy a seniorský dům Sue Ryder.

Co můžete nosit krom oblečení? Třeba batohy, kola, doplňky, boty, baterky, elektroniku, mobily, knihy, dekorace, hračky, stavebnice. A kam s tím? Buď to vezměte s sebou na některou z akcí Kedjom-keku nebo napište na Facebookou do zpráv Z druhý ruky pro Babanki a domluvíte se.

P. S. Když KZ těma rudýma nehtama googlila Babanki, dozvěděla se, že v tradičním umění kmene Babanki je důležitý motiv lebky a další reprezentace hlavy. Škoda, že tenkrát NP hodil KZtiny „s lebkama kalhotky“ na pódium při koncertu ČokoVoko. V Kamerunu by se určitě líbily.