Léto / houby / smrt

Akce týdne:
PROTI BOURÁNÍ PRAHY
9. 7., Evropská 17, 18:00
Představovat kauzu hotelu Praha je asi zbytečné. Ta stavba se vám líbit nemusí, ale to není důvod barbarsky ji zničit. Nejen proto že je v podstatě architektonickým unikátem a její útroby jsou (nebo spíš byly) plné jedinečného vybavení. Ale jednoduše i proto, že zbořit nepoškozenou budovu, která by mohla dál sloužit, je pro mě synonymem buranství. Možná je už pozdě, ale i tak je všem primitivům důležité ukázat, že si nemůžou jen tak bez povšimnutí dělat, co chtějí. Další info o kauze na stránkách Vekslák bourá Prahu.

Film(y) týdne:
POLE V ANGLII
13. 7., Kino Aero, 20:30, 110,-
Část vágus redakce odjela minulý týden zrecenzovat nádražky v karlovarském kraji a při té příležitosti se stavila i na tamějším filmovým festiválku. Ti kdo mají traumata z davů tak jako já, si tenhle týden můžou vybrané filmy užít sami v pražských kinech. Matouš nejen asociálům doporučuje, ba přímo nakazuje, zhlédnout snímek Pole v Anglii: Už dlouho mě nic nedostalo tak, jako film Bena Wheatleyho Pole v Anglii. Festivalový program ve Varech konstatoval, že jde o „žánrově těžko zařaditelný snímek“. Jak jinak byste chtěli popsat historku o tom, jak čtyři chlapi dezertují z bitvy v anglické občanské válce, nacpou se gulášem z muchomůrek, v houbovém rauši je pak odchytne maniakální irský alchymista a nutí je vykopávat poklad uprostřed… pole v Anglii. Po východu z kina mi bylo jasné, že tohle je snímek z kategorie perel jako Americký astronaut nebo Růžoví plameňáci – věc, která vás donutí přehodnotit názor na to, jak skvělé médium umí film být. Kdyby se Monty Pythons rozhodli udělat remake Markéty Lazarové a režíroval by to Terry Pratchett, vypadalo by to nějak takhle. Pole v Anglii prostě musíte vidět!


Prý více než cokoliv jiného je to komedie, jen musíte mít dost vyvinutý smysl pro absurdní humor…

SMRT TALENTOVANÉHO ŠEVCE
Na zadání „léto a smrt v českém filmu“ nemohla Kóža vytasit samozřejmě nic jiného, než letní biják s jejím i naším oblíbeným hrdinou od nepochybně kultovního autora Václava Erbena (zdravíme pana Bogse!): Kapitán Michal Exner nemá klid ani při čerpání své řádné dovolené. V městečku Opolná jako na potvoru někdo zavraždí údržbáře zdejšího zámku Rambouska, který je mimo jiné ceněným malířem. Dovolená – nedovolená, kapitán Exner se pouští do vyšetřování. Tento vyhlášený svůdník si však najde čas i pro letní flirt s průvodkyní Lídou, které zřejmě nevadí (na rozdíl od Kóži), že Jiří Kodet není Jiří Vala. Zásadní otázka typu Beatles versus Rolling Stones: volíš Kodeta nebo Valu? Nebo je váš nejoblíbenější filmový kapitán Exner někdo úplně jiný? Pište, nejlepší odpověď jistě odměníme!

Song týdne
VONDELPARK – ALWAYS FOREVER
Kašlem na umění, k létu patří i unylá melancholie, láska, pláž a zapadající slunce… Tohle vše splňuje tenhle song i klip. Až ho zkouknete, poslechněte si tenhle remix od Johna Robertse, protože je lepší.


Letní romantika… ale moc se nerozněžňujte, ty lidi z toho klipu taky jednou umřou…