Staré Město pod Sněžníkem: Ryzí Hugo z hor

„Copak jsi to za recenzenta?“ posmíval se mi můj kamarád, když jsem mu asi počtvrté opakoval, že na konečné stanici uprostřed Sudet prostě žádná nádražka není. „I negativní informace je přeci informace,“ dodal coby profesně deformovaný učitel. Tak jsme vyrazili.

Možná vás to překvapí, ale ve Starém Městě opravdu žádná nádražka není. Při apetitu, který tady v horách má zub času, tady možná brzo nebude ani nádražní budova. Nezbylo nám tedy než se vypravit do nejbližší (300 metrů vzdálené) hospody U Huga.

„K dispozici je jukebox a stolní fotbal, platební karty nejsou přijímány,“ najdete o Hugovi na internetu. Což je asi nejpřesnější charakteristika tohoto podniku. Hugo je prostě místo, kam se ve Starém Městě chodí chlastat. Na čepu je pochopitelně Šerák za dvacku a v oknech luxfery. Nejspíš proto, že jimi nejde tak snadno prohodit člověk.

„Stůl v rožku, kouř, brambůrky a docela příjemné prostředí, jež mi v duši zanechalo stopu zašlých časů,“ odpověděl učitelskej, když jsem se ho ptal, jaký na něj udělal Hugo dojem. Nevím. Byl jsem na kaši a v lokále byla celou dobu tma. A to si nedokážu představit, jak to tam vypadalo, když prý půl hodiny po našem odchodu vypadly pojistky.

3 Replies to “Staré Město pod Sněžníkem: Ryzí Hugo z hor”

  1. Díky za reportáž, Staré Město znám, ale u Huga jsem byl jen jednou tak před 10ti lety.
    Mě stejnak nejvíc sere, že nefunguje nádražka v Hanušovicích. Když jezdil ještě rychlík Praha – Hradec – Jeseník, tak v Hanuškách se přepřahovala lokomotiva a člověk v klídku stihnul jedno točený, dvě cigára a nakoupit láhvové šeráčky na na cetu do hor…
    Kam vyrázíte příště? Javorník, Bílá Voda (tam vlastně nejezdí vlak), Zlaté Hory či do legendární Lipové Lázně?

  2. Ohó, díky za tipy! Vidím, že Jeseníky jsou vskutku plodný kraj. Jinak se ale v nejbližší době chystáme navštívit jiné sudetské končiny, zejména pak Jedlovou. A konečně taky rehabilitujeme Olomouc.

  3. Když už jste u těch Sudet a Jedlové, protáhněte pivně trať Česká Lípa-Rumburk. Nádražkami je vybavena nadstandardně. Považte… Nový Bor, Svor, Jedlová, Rybniště a Rumburk. Hospy kousíček od nádru jsou v Krásná Lípa-město, Česká Lípa-Střelnice a Česká Lípa hlavák. To vše na 32 kilometrech.

Comments are closed.