S flaškou proti útlaku

Tenhle týden samá muzika a politika…

Koncert(y) týdne
MY SISTER GRENADINE
25. 9., Café Fra (Šafaříkova 15), 20:00, vstup dobrovolný (ale myslete na kapelu)
My Sister Grenadine jsou Angelina, Felix a Vincenz. Jsou z Berlína. Zpívají a hrajou jen tak, akusticky. Na ukulele, housle, perkuse a věci, co leží kolem. Možná bychom mohli říct folk-pop, ale radši řekneme tóny, zvuky, šepot a křehkost, co neznamená slabost. Klára o Vincovi napsala: „Vyprávěl mi, jak si koupil ukulele a začal se na něj učit. Vymyslel spoustu písniček, slov a věcí, co se fakt staly, aby k němu pak někdo po roce přišel, ukulele mu naladil, a tím všechno zničil. Ty písničky už prostě nemohly nikdy existovat. Naštěstí píše pořád další a další.“ Ve Fra se jich budete moct dotknout.

PETER J. BIRCH + ANDREA ROTTIN + AGU
26. 9., Café V lese, 20:00, 100–150,-
Máme rádi minimalismus, takže kytara a hlas nám ke štěstí kolikrát stačí. Tenhle večer se vám toho dostane hned třikrát. Bude polská varianta amerického indie a country (takovýho toho alternativnjěšího, rozumíme si), trochu experimentálnější folk v podání Andrey Rottina a konečně i ženský hlas Agu, která prý sbírá písničky z mraků a duhy, z kapek deště a slunečních paprsků, z orosené trávy a tvrdých kamenů, ze světla a tmy…

Koncertní rychlotipy
BERNAYS PROPAGANDA + DON’T + VLASTA POPIC
24. 9., Klub 007 Strahov, 19:30, 200,-
ALBION + ESAZLESA + VELO
27. 9., Klub 007 Strahov, 19:30, 100,-

Akce týdne
TAHLE ZEMĚ NENÍ PRO NÁCKY
28. 9., Krupka, 14:30
Pár posledních debaklů Českých lvů by nemělo nikoho ukolébat. Situace se nijak nezlepšuje a je jasné, že výbuch dovede způsobit i malá jiskra. Proč má cenu účastnit se podobných blokád? Protože je třeba si uvědomit, že protiromské pochody jsou v podstatě nedokonané pogromy…

DIY KARNEVAL 2013
28. 9.
V Praze se bude tančit v rytmu techna na podporu Pussy Riot. Pokud si někdo myslí, že tohle téma je už pasé, ať si přečte, jak takové ruské věznění vypadá.

POZVÁNÍ NA VÍNO
29. 9., Klárov, 16:00
Od 3. října nebude možné na 837 místech metropole pít alkohol. Možná by bylo jednodušší místo sáhodlouhého seznamu napsat rovnou Praha. Nejen že taková vyhláška způsobí pravděpodobně nárůst policejní šikany, je to především další krok omezující svobodný a nikým neřízený přirozený život ve městě. A to je to, co pánům vždycky nejvíc vadí. Pojďme jim ukázat, že si město vzít nedáme!

KULTURUS
2. 9.–2. 10.
A nakonec ještě jednou Rusko a akce, která poutá po hříchu málo pozornosti. Jde o přehlídku nezávislé ruské kultury a aktivismu. Tenhle týden například diskuze na téma LGBT hnutí, prezentace projektu PARTIZANING (umělecká guerilla), vystoupení „Punkové frakce rudých brigád“ a mnoho dalšího. Sledujte program!