Říjnové neděle s neratovickou nádražkou

To mi takhle jednou roku 2011 volal zoufalej Petr z Lyssy, že jim vypadl první koncert turné po ČR, který dělaj pro kapelu Familea Miranda z Chile. Prej jestli nevim o nějaký akci v okolí, kam by se mohli nasrat, že přilítaj už za tejden a nemaj kde hrát. Tak jsem mu řekl, že sice o ničem nevim, ale že jim tu akci zařídíme. Tak začal maraton po neratovickejch putikách a dokonce jsem se stavil i v mléčnym baru, jestli by tam nemohl ten koncert proběhnout. Všude mě ve větší či menší míře vyfuckovali. Nakonec jsem zamířil k naší poslední šanci na úspěch. K nádražce.

V restauraci U Nádraží se nikdy koncert nedělal. Podle mě tam snad nemaj ani radio. Ale když jsem vysvětlil výčepní o co jde, co a jak, byla ruka v rukávě. Tím začala nová etapa našeho života, kterej od tý doby dělíme na život před nádražkou a na život s nádražkou. Za tejden tam proběhl historicky první koncert a přišlo asi 60 platících, což je na Neratovice hodně slušnej standard = hezkej večer, všichni moc fajn. Chudáci holky za barem ale nestíhaly. Jsou tam zvyklý na tři štamgasty, který upíjej jednoho větroně dvě hodiny a teď takovejhle nával. Stačilo si objednat pivo a byla velká pravděpodobnost, že vám místo něj na bar přistane pět panáků. Od tý doby jsme tam uspořádali několik akcí s několika zraněníma, boulema, ránama, nevolnostma, ale vždycky to stálo za to.

Neratovická nádražka je takovej místní monopol na pivo za světla. Otevírá už v šest hodin ráno, když ostatní zavíraj, a má jen do osmi večer, dokud ostatní neotevíraj (když tam děláme akce, maj samozřejmě otevřeno až do alelůja). Takhle už první štamgasti mohli zažít například Pepovo brzké předčítání Kanta o šesté, když jsme se vraceli z jedný akce na Mělníku, já s sebou měl nějaký materiály do školy a nádražka byla jediná, která měla už otevřeno. „Prostor je bytostně jednotný, zatímco rozmanitost v něm, a tedy i obecný pojem prostorů vůbec, je založený pouze na jeho omezeních … co to mele ten čůrák?!“

Hvězdnou stálicí nádražky je jedna dáma, co pije whisky a pokud jí nechcete dát pusu, strčí vám hlavu do podpaží. Zajímavej je i majitel. Už jsme tam dělali několik akcí, ale ještě jsme se s nim neviděli. Když jsem tam byl naposledy domlouvat koncerty na říjen, výčepní mi řekla, že je majitel vzádu, že mi ho zavolá. Říkal jsem si konečně ho uvidim, velká chvíle. Za pět minut přišla a oznámila mi, že je vše domluvený. Nepřišel. Podle mě je tam jen na obrazovce, něco jako Holly v Red Dwarf.

No a právě na říjen tam chystáme takový nedělní mše. Tři neděle a šest kapel z blízkého i velice vzdáleného okolí. Každý koncert začne místní kapela ze stáje Sakraphonu a po ní nastoupí majstrštyk večera:

První říjnovou neděli k nám sice nepřijedou žádný zahraniční hosti, na rozdíl od dvou zbývajících víkendů, za to se ale můžete těšit na vydatnou nálož zvukovejch ataků v podání pražských OR, starý dobrý mladý krve, která právě vydala svůj první vinyl na labelu Silver Rocket. Předkapelu jim budou dělat ze třetiny místní noAR+IS+ se zcela čerstvym (než se ožere) bubeníkem a novejma věcma..

Druhou říjnovou neděli budou Neratovice hostit německou kapelu MONOZID, která timhle koncertem započíná své South Eastern Europe Tour 2013. Jedná se o směsici tanečního punku a psychedelie – představ si jak by znělo, kdyby se Jesus & Mary Chain sjeli a začali hrát punk. Večer odstartuje jedna z nejvýraznějších alternativních kapel Mělnicka, skoro místní BUMFRANG3 ze Všetat a Přívor.

Pásmo koncertů zakončí třetí říjnovou neděli TOTAL HEELS. Jason Orlovich z New Yorku tu minulej rok jel sólové turné a nyní nám chce ukázat, jak mu to šlape s kapelou, kterou založil se svejma kámošema z Dánska. Role předkapely se ujme indie seskupení z Lysé nad Labem OTRA VEZ.

Jelikož vždy po neděli následuje pondělí a všichni se asi budeme chtít vyspat, začne každý koncert již v 19:00, takže poslední vlak na Prahu ve 22:57 stihnete s přehledem, i kdybyste nechtěli. Na druhou stranu, na Mělník a Mladou Boleslav, jede poslední vlak ve 21:49, takže taky pohodex.

Vstupné na každý koncert činí 70 Kč s tím, že na první akci 6.10. bude možnost si za zvýhodněnou cenu 100 Kč zakoupit permanentku na všechny tři večery. Na nádražce točej staráč za 21Kč a malinovku nevim za kolik. K jídlu se tam taky něco najde. Takže houby zle.

Těšíme se!
Více informací a odkazy na kapely na SAKRAPHON.CZ
Událost na facebooku ZDE.