Milý Davide i vy ostatní,

s radostným překvapením jsem zhlédla váš poslední klip Nikagda nězabuděm. Zaradovala jsem se, že jste konečně prohlédli a začali se bít za socialismus s lidskou tváří, o jehož smutném konci video pojednává. Záhy jsem si ovšem uvědomila, že jste zase vedle a že o svobodnou a spravedlivou společnost vám ve skutečnosti asi nejde. Jinak byste se těžko podíleli na hysterické kampani, která vidí dvacet čtyři let po převratu největší nebezpečí zrovna v takzvaných komunistech.

Ano, máme tu sice již několik let krizi, zvyšuje se nezaměstnanost i počet lidí bez domova, rasismus a anticiganismus společnosti sílí, takřka každý víkend čelíme pokusu o pogrom a nad tím vším trůní garnitura mafiánského střihu, ale nás nejvíc ohrožuje jedna zastaralá strana (která má navíc s komunismem nebo skutečně levicovými myšlenkami jen málo společného).

Ale možná vám o komunistickou stranu nejde, já jen tak hádám, protože v celé té vaší kampani jen tak lehce naznačujete. Strašíte návratem do minulosti a do područí Kremlu, ale co to dnes znamená? Je největší hrozbou návrat KSČM k moci? Zeman a jeho styky s Moskvou? Agent Babiš? Levice obecně? Bývalí komunisti, které najdeme snad ve všech stranách? Nebo třeba Bobošíková, která je schopná čehokoliv?

Nebo jste správně přišli na to, že nebezpeční jsou vlastně všichni? Pak je ovšem vaše heslo Jde se volit! přinejmenším naivní. Možná se bojíte přiznat si, že nebezpečí ohrožující naši svobodu ve skutečnosti číhá jinde. Nežijeme totiž v dokonalé společnosti, jejíž fungování ohrožují jen jedna nebo dvě strany (jedno zda pravé či levé), nežijeme v poslední, dokonalé fázi dějin, pro niž existuje jediná hrozba – návrat do minulosti… Asi i vy ve skrytu duše tušíte, že naším největším problémem je právě tenhle nedobře nastavený systém. Ale to je moc bolestné uvědomění, co? Je vždycky jednodušší najít nepřítele někde tam venku, vytyčit černobílou šachovnici a začít útočit, než se obrátit sám(a) k sobě.


Příští koncert angažovaných umělců by se mohl uskutečnit třeba v Národním divadle, které se pro umělecké výzvy osvědčilo minimálně již v letech 1942 a 1977.

Ráda bych, milý Davide, aby vás váš aktivismus neopouštěl, ale obrátil se tím skutečně potřebným směrem. Bylo by skvělé vidět vás, jak nahlas a otevřeně podporujete Romy při rasistických pochodech, jak se stavíte proti zákonům, které diskriminují chudé vrstvy obyvatelstva, jak protestujete proti tomu, aby hlas developerů a jiných mocných byl silnější než hlas občanů nebo dokonce zákonů…

Možná vás to překvapí, ale většina lidí nevolí komunisty ani jiné extremisty, protože by rádi věšeli Milady Horákové nebo byli všichni tak hrozně moc hloupí a líní, ale protože nevidí jinou cestu, jak se dostat ze své bídné situace. Tahle společnost jim totiž nedává naději, že by se jinak mohlo něco změnit nebo že by oni takovou možnost měli. Naopak jim dokola sugeruje, že jejich neúspěchy jsou jen jejich chyba a že by se měli stydět za to, že jsou chudí, nemocní, bez práce či bez domova. Tou poslední nadějí se pak lehce stanou snadná řešení.

Pokud tedy skutečně nechcete žít v autoritářském státě, měli byste svoji pozornost rychle obrátit někam úplně jinam a kýčovitě neprznit píseň člověka, který byl vždy kritický k režimu, ve kterém žil – a to jak k minulému (jehož zvěrstva a chyby vůbec nepopírám), tak k tomu popřevratovému. Pak se možná nebudeme muset všichni tolik bát, co nám budoucí měsíce a roky přinesou.

S úctou

Alžběta

12 Replies to “Milý Davide i vy ostatní,”

  1. Pokud nepopíráš zločinnost minulého režimu, moc nechápu Tvoji touhu po “socialismu s lidskou tváří.” I v podmínkách Pražského jara byla KSČ jediným, tuze rigidním, držitelem moci ve státě. Pokud by Pražské jaro pokračovalo, socialismus by se (právem) zhroutil. Je buď socialismus, nebo lidská tvář.
    Myslím si, že komunisté (ať ti v KSČM, nebo v SPOZ, nebo v soudech, nebo v Ústavu pro studium alternativních režimů) jsou nebezpečím pro tento stát a společnost. Právě instinkty za jejich vlády vybudované a jim stále vlastní, umožňují valnou část nedostatků současného systému, o kterých mluvíš. Jejich sklon k vytváření neproniknutelných klientelistických struktur, jejich afinita k Rusku, jejich tendence zacpávat voličům hubu ekonomicky nefunkčními “sociálními jistotami” rozhodně vedou spíš ke zkáze, než k vybřednutí ze současných problémů.
    Určitě by ses nedivila, kdyby někdo brojil proti náckům. Slušný člověk (pokud míra jeho frustrace z neřešených problémů soužití s Romy nepřesáhne tu mez, že začne věřit jednoduchým řešením) jim ruku nepodá, i kdyby se dostali do parlamentu, skončí (doufám) v naprosté izolaci. Nacismus je zakázaná ideologie, za jeho propagaci se po právu trestá vězením. Nevidím podstatný rozdíl mezi nacismem a komunismem, v jejich fungování, v principu zpracovávání mas, ani v jejich důsledcích. Přesto se však komunismus u nás stále považuje za legitimní ideologii a izolace KSČM v posledních letech výrazně polevuje. Posledním průlomem v tomto směru je účast komunistů na vládnutí v krajích. Je to stejně zrůdné, jako kdyby se za přijatelnou pokládala nějak reformovaná NSDAP. Odstraněním komunistů se zdaleka nevyřeší všechny problémy, ale jde o krok, bez kterého naše společnost z morální krize, která je podle mě příčinou většiny dnešního zla, nevyjde.

  2. Z mého pohledu, obviňujete zde partu umělců a dalších lidí, že věci zjednodušují, Vy ale děláte to samé, pouze jiným způsobem. Co z toho vyplývá? 🙂

  3. Ahoj, ani jsem to celý nečet, ale taková věc…
    tydle lidi už jiný nebudou. Já třeba respektoval Havla, ale jeho adoraci USA jsem nechápal. Není to naše generace a nikdy nebude… v tomhle případě prostě řešíme něco co není tak uplně naše. Jinak souhlasím na 100%.

  4. Jako vetsinu veci i tohle vyresi cas.
    Je treba aby vymreli jeste jedna/dve generace. Pak se to stabilizuje. O dnesni mlade globalne tolerantni forme demokracie lidi, nasilim naockovanych minulym rezimem, ktery je “naucil” jak zit, co si myslet, co je spravne atd., jen tezko presvedcite. Cim starsi clovek je, tim tezsi je sebe a sve nazory menit, vidim to i na sobe.

  5. Re Gilnar: “Odstraněním komunistů se zdaleka nevyřeší všechny problémy, ale jde o krok, bez kterého naše společnost z morální krize, která je podle mě příčinou většiny dnešního zla, nevyjde.”
    To je bohužel naprosto ideologická a agresivní hloupost. Morální krizi už dávno nemají na svědomí komunisté. Stačí se podívat na současnou mladou generaci – do čeho roste pod vlivem kapitalismu, některých médií a reklamy. Stejně tak plno našich zlodějských miliardářů, kteří byli vytvořeni v rámci privatizací, a kteří pod sebou mají celé obrovské amorální pyramidy lidi plné rozkrádaček a tunelování, v mnoha případech neměli s KSČ / STB nic společného. Paradoxně v některých případech sami byli obětí zájmů státní policie, a to ne proto, že by byli disidenti, ale protože už tehdy šmelili a kradli. Tuhle svoloč naopak konec komunismu vypustil ze řetězu a dal ji v kapitalismu nová křídla. Tudíž si prosím slova o konečném morálním řešení po odstranění všech komunistů, kteří dneska (v některých komunálních případech) naopak znovu slouží jako hlas proti dalšímu privatizování majetku skrz politiky cílovým spřízněným finančním a investičním skupinám, nechte jako pohádku pro menší a školou povinné 🙂 Přičemž tedy – pravdu říci – jiní komunisté jsou zas perfektním pilířem současného kapitalistického systému a často v komunálu už 20-23 let drží lokální “vlády” ČSSD a ODS, které na svoje komunisty v opozici občas nedají dopustit a moc dobře s nimi spolupracují.
    Obecně mám pocit, že tyhle antikomunistické výkřiky kromě Miroslavy Němcové a spol (která na tom sbírá politické body) křičí hlavně lidi, kteří se myšlenkově zasekli v roce 1990 a o dnešní politice a tom, co se děje například na zastupitelstvu jejich vlastní obce, toho zas tak moc nevědí.

  6. Mila Alzbeto i vy ostatni,

    Jestli Vam neprijde ze je uz neco hodne spatne jenom s nazvem “socialismus s lidskou tvari”, tak asi nema cenu tasit zadny argumenty.

    …jestli vam prijde ze nabadani lidi k tomu aby sli volit je spatne, tak tomu taky nerozumim.

    Rada bych mila Alzbeto aby Vas Vase ignorance a negativismus opustily a radsi se angazovala ve vsech demonstracich a happeningach ktere jste tu nacrtla jako zadany program pro “angazovane umelce”……. aaaa nebo si kupte praporek a bezte spolecne s narodni umelkyni Jirinou Bohdalovou foukat Zemanovi i ostatnim do prdele!

    S uctou,
    Magdalena

  7. Milá Magdaleno,

    promiňte, že reaguji tak záhy po Vašem příspěvku, kdy asi ještě oslavujete, jak jste to Alžbětě krásně nandala.

    Gratuluji Vám k Vašemu brilantnímu přehledu o tom, kterých demonstrací a happeningů se Alžběta účastní a za všechny děkuji za fundovanou radu, co má ona i ostatní ve svém životě dělat.

    Pište dál, Váš hluboký vhled do problematiky, porozumění psanému textu a vytříbené argumenty ad hominem jsou přesně tím, co naše veřejná diskuse, demokracie a politická kultura potřebuje!

    Srdečně,
    Jiří

  8. Řekla jsem si, že je zbytečný tu na něco reagovat, ale jen ve zkratce: nepodporuju a nikdy jsem nepodporovala žádnou ideologii ani systém, který by jakkoliv pošlapával něčí práva. Ale právě proto že nechci, aby tady nějakej podobnej systém znova byl, se snažím upozorňovat na příčiny a předpoklady vzniku nesvobody a ty jsou podle mě mnohem hlubší, než se nám snaží namluvit podobný kampaně.
    A ještě – to, co se dělo a děje pod nálepkou komunismus, byla neuvěřitelná hrůza, přesto komunismus nerovná se nacismus (dál nerozpitvávám).
    Za druhé – ano, socialismus může fungovat společně s demokracií. Proč by ne? (Mluvím obecně, ne o Československu v 68., to už by se jednalo o čiré spekulace.)

  9. Magdaleno, souhlas.. taky chápu, že toto je podle autora to jediné správné, ta jediná pravda: “..Bylo by skvělé vidět vás, jak nahlas a otevřeně podporujete Romy při rasistických pochodech, jak se stavíte proti zákonům, které diskriminují chudé vrstvy obyvatelstva, …” anebo třeba ještě lépe sedět doma, kritizovat snahy ostatních ostatní přes svůj studentsko-levičácký blogísek. Celý postoj tohoto vstupu je směšný, není to kritika umění, ale navážení se do ostatních (Černého v tomto případě,), že to nevidí stejně jako autor. Říkat někomu, co by měl či neměl produkovat, to už tu přece bylo, ne?

    Je to vždy stejné, jakmile vystudují, a najdou si slušnou práci, tak si uvědomí jaká je realita, a už to půjde pěkně napravo, hájit si svůj úspěch. Anebo si ji taky nenajdou, a budou dále jen nadávat na všechno a na snahy všech a samozřejmě s tím budou chtít sobě ukrojit kus úspěchu ostatních. Zív, takových už jsem zažila. Hodně štěstí.

  10. I vy lišky podšité! Že vy nás tady ve skutečnosti jenom trollujete, abychom se neudrželi a odtajnili vám naše pravé identity?

  11. Mě hrozně bavěj lidi, který si myslej, že vědí, kdo je na druhý straně i-net diskuze. Viz “studentsko-levičácký blogísek” a “jakmile vystudují, a najdou si slušnou práci, tak si uvědomí jaká je realita, a už to půjde pěkně napravo, hájit si svůj úspěch”. Díky Katko! Dlouho už zas žádný komenty na netu nebudu číst.

  12. Výborně, bavíme se! “Studentsko-levičácký blogísek” si dáme do záhlaví. Díky za inspiraci!

Comments are closed.