Jiný svět je možný

Pár tipů na první májový týden. Líbání pod třešní povoleno, ale musí být politicky uvědomělé!

Akce týdne
ÚSTÍ VOLÁ SOS!
1. května, Ústí nad Labem
Není žádnou novinkou, že neonacisté a fašisté zneužívají k propagaci svých „myšlenek“ již tradičně i první májový den. Letos se rozhodli uspořádat největší akci v Ústí nad Labem – tedy jistě ne náhodou ve městě s početnou romskou menšinou. Ve městě se chystá několik protiakcí, můžete si vybrat, jestli vaší nátuře více odpovídá shromáždění Strany zelených nebo sdružení Konexe, nebo se radši pokusíte celý náckovský pochod zablokovat.

Místo stokrát opakovaných důvodů, proč je třeba se náckům postavit, ocitujeme německé neonacisty (z facebooku Nenávist není řešení), kteří se ve velkém do Ústí také chystají. Sami vám poví proč: V Německu je situace nácků těžká, běžní lidé jsou ostře proti nim, pochod se jim vždy snaží překazit – většinou úspěšně. Policie je „šikanuje“ a nechce jim dovolit veřejnou propagaci fašismu… Zato v ČR, tam je ráj. V případě, že pochod řádně nahlásí, policie pomáhá a chrání. Běžní lidé pochody nácků ignorují, nebo podporují. Je-li někde proti pochodu nácků nějaký odpor, není reálný, ale jen symbolický… Pojďme jim ukázat, že to u nás rozhodně nebudou mít tak jednoduché!

A kdo přeci jen zůstane v Praze a chce se též angažovat, může zajít na nám. Kinských. Snahou akce s heslem Jiný svět je možný je, aby se proměnila ve výzvu celé společnosti – v podanou ruku všem, kteří chtějí změnit společnost k lepšímu. Na shromáždění se budou prezentovat aktivity anarchistického a antiautoritářského hnutí, bude nějaké divadlo, poezie, distribuce tiskovin i občerstvení od Food not Bombs. Podrobnosti ZDE.

Koncert(y) týdne
WHAT WE FEEL + MOSCOW DEATH BRIGADE
3. 5., Podnik, 19:30, 161,-
I doporučení na koncert se nese v podobném duchu – Prahu opět navštíví What We Feel, legendární ruská punková kapela a jeden ze symbolu tamní antifašistické scény. I přes represe kapela stále vystupuje a její koncerty bývají hodně silným zážitkem. Podobně kultovní status mají i Moscow Death Brigade – rap s kořeny v hardcorové a punkové scéně. Nejlepší pozvánkou bude jejich prohlášení: Věříme, že hip-hop může být extrémně účinná zbraň proti fašismu jakéhokoliv druhu, fanatismu, ignoranci, předsudkům a nesmyslné nenávisti. Zároveň však dokáže spojovat lidi a šířit pozitivní poselství přátelství a vzájemné podpory.

MARISSA NADLER + DEATH VESSEL
29. 4., Café V Lese, 20:00
Jedna z nejlepších amerických písničkářek a její temné jižanské balady s nádechem gotiky a metalu. „Předskočí“ neofolkoví bardi ze Sub Popu.

VALINA + PELETON
29. 4., Klub 007, 19:00, 180,-
Post punkový zvuk a lá Dischord. V tom jedou obě zmíněné kapely. Peletonu – mladým, sympatickým a krásným lidem – právě vyšla i nová kazeta Chvostiki, takže máte možnost podpořit mladou krev v přímém přenosu.