Lokobar, Všetaty: Tak mi tykej furt

Dnes, 24. září 2014, je to přesně 150 let, co projel obcí Všetaty první vlak. Její malebné nádraží je dnes důležitým železničním uzlem, kde se schází tratě Praha – Turnov a Ústí nad Labem – Lysá nad Labem. Nádraží má z každé strany dvě nástupiště a nádražní restaurace Lokobar je umístěna tak, že z jejích oken vidíte na obě. Nemusíte se tedy bát, že byste svůj vlak přehlídli. To, že si ho rádi necháte ujet, je už věc druhá.

Zhruba dva roky už se Lokobar pyšní také venkovním posezením přímo na perónu (na kterém je sice jako na nástupišti zakázáno kouřit, máte-li však speciální plechovkové popelníky, kouřit můžete), z kterého se do restaurace vchází skrze dvoje nádherně vrzající dveře. Prvními se dostanete do zhruba metr krátkého foyer, v němž se skladuje dřevo do kamen. Druhé dveře vedou již přímo na plac. Ten je tvořen dvěma velkými, od sebe nepříliš oddělenými místnostmi, se žlutými stěnami, dřevěným obložením a příjemným přítmím. Lokobar je právem považován za kultovní nádražku. Navzdory tomu vám toho o něm internet moc nepoví. Důvod bude nejspíše ten, že zážitky z Lokobaru jsou často nepřenositelné. Někdy až neuvěřitelné.


Lokobar: místo, kde se i nemožné stává skutečností.

Jeden z mála materiálů, který pronikl na veřejnost, je toto video. Je na něm Agáta Hanychová s kamarádkou, s níž přijela vlakem z Kbel a před perónem, kterému kraluje vchod do Lokobaru, pronesla: „Jsme někde v prdeli.“ Přitom byly ve Všetatech. Z videa je patrné, že Lokobar překypuje velkorysostí: místní štamgasti se mohli přetrhnout, aby jim dali peníze na potřebnou zpáteční jízdenku a ony mohly vypadnout. Jízdenku si ale stejně nekoupily. Průvodčí, mistr tautologie, se však oblafnout nenechal. Protože Kbely jsou Kbely, ale Všetaty jsou Všetaty. A navíc sem bylo sem, ale zpátky je zpátky. Důležitější než Agáta jsou však záběry z Lokobaru, na kterých je mimo jiné zachycen také místní bavič, který vám pokaždé, když jde na záchod a vy sedíte u stolu vedle dveří na hajzly, poví vtip. A je mu jedno, že už vám ho říkal minimálně třikrát. Naneštěstí zde nebyla Agáta v sobotu, jinak by byl na videu i Olaf de Kunde, známý také pod pseudonymem Daniel Štorek. Ten si zde každou sobotu ve 14:07 objednává Březňáka, turka a obšťastňuje okolí svou přítomností. A v sobotu 11. října zde také oslaví 50. narozeniny, na kterých zahraje se svou kapelou Zborcené Harfy Tón. Mysleli jsme, že to bude čest spíše pro nás, mít možnost jeho padesátku oslavit právě v Lokobaru. Ale vedoucí naopak děkoval nám! Možná proto, že nebude chybět ani striptýz – ten ale naštěstí obstará striptérka, ne Olaf. Když jsme striptérku zařizovali, její manažer nám odepsal, že Všetaty i Lokobar samozřejmě důvěrně zná. Na tuto párty jste všichni srdečně zváni (proslýchá se, že součástí oslavy bude také loutkové divadlo, jehož hra je zasazena do prostředí Lokobaru).


Olaf a Fanda Víkenďák, trávící víkendy v Lokobaru.

Lokobar otevírá již v 9.00, ve všední dny a v neděli má cca do 21.00, v pátek a v sobotu dokud se pije. A to navíc za bezkonkurenční ceny. Nápojový lístek vedle dveří Lokobaru hlásí „AKCE“ už asi rok. Březňák je tu za neuvěřitelných 17,50 Kč, Gambrinus za 19,50 Kč a Svijany za 21,50 Kč. Nedávno jsme měli po sobotní kalbě potřebu oddálit kocovinu, tak jsme nervózně poposedávali na zahrádce/peronu už od půl deváté ráno. Olaf měl ale zdrhací náladu, protože ten den hrála v Praze Viktorka. Bylo krátce po deváté hodině, když náhle přijel vlak a Olaf se zvednul, že do něj nastoupí. Vtom výčepní Míra vyšel i s pivama ze dveří a vida utíkajícího Olafa zvolal: „Kam si jako myslíš že běžíš?! Máš tady pivo!“ To Olafa, na rozdíl od našeho naléhání, přimělo zůstat. Sklopil ocas a vrátil se ke stolu. Výčepní holt mají v Lokobaru autoritu, která se musí poslouchat. Do dalšího vlaku už ale Olaf, samozřejmě potají, naskočil, aniž by zaplatil. Jen nechal na stole třicet korun a běžel. Útratu měl však 32,50 Kč (Březňák 17,50 Kč + turek 15 Kč). Ale výčepní Míra je dobrák, zaznamenal mu sekeru 2,50 Kč. Mně kdysi říkal: „Tyvole, ty mi vykáš, ale když jsi vyndanej, tak mi tykáš. Tak mi tykej furt.“ Jednou jsem teprve vystupoval z vlaku a už na mě z perónu volal, jestli si dám pivo. A to jsem ve Všetatech jen přestupoval. Toť důkaz, že je o vás v Lokobaru vždy dobře postaráno.


Vůle jet do Lokobaru je silnější než chybějící kolo (název obce Všetaty je slepenec dvou staročeských slov „vsje“ a „taty,“ což znamená „všichni zloději“ – ale to jen tak mimochodem).

Lokobar nabízí krom nápojů také něco na zub a na své si přijdou i děti. Při přestupu z jednoho nástupiště na druhé lidé většinou prochází nádražní čekárnou. Mnozí však zamíří nejdříve do dveří vedle čekárny, tedy do Lokobaru, ze kterého bývají často vidět vycházející tatínkové s lahváčema a děti s Míšou nebo Ruskou zmrzlinou. Lokobar má samozřejmě i svou kuchyni. Lidé sem na obědy chodí a dokonce se i vracejí, takže vaří zřejmě slušně. No a s jídlem souvisí také záchody, jejichž hodnocení bývá důležitou součástí recenzí nádražek. Povím k nim jen toto: když v celých Všetatech vypadl proud, byla na záchodech Lokobaru tma tmoucí. Já jsem si na nich svítil mobilem. Po mně šel Olaf, který má ale ve zvyku nechávat si mobil doma, takže nic, co by svítilo, u sebe neměl. Když se vrátil, zeptal jsem se ho, jak tam trefil a on prý, že šel po hmatu. Čili zrak nepotřebujete a nemusíte se bát ani výpadku proudu, na pisoáry v Lokobaru vám stačí hmat.

Pokud jste ještě Lokobar nenavštívili, koukejte to rychle napravit. Dobrou záminkou může být například výlet na stezku Jana Palacha, který ve Všetatech bydlel. Ta vede od nádraží kolem jeho rodného domu, ke škole, na vyhlídku a končí na hřbitově. A nebo přijeďte v sobotu 11. října, na již zmiňovanou oslavu Olafových padesátin. Celé panoptikum bude na místě. A pařit můžeme až do rána.

doktor Michko

3 Replies to “Lokobar, Všetaty: Tak mi tykej furt”

  1. Skvělej text. Dokonce v něm Michal nikomu, krom výčepáka, netyká. Akorát ta trasa z Ústí vede až do Kolína. Jen některé vlaky končí v Lysé, myslím. Jakub

  2. Dík! K tomu Kolínu – je sice fakt, že tam nějaký vlaky jezděj, stejně jako na 070 zas nějaký končej už v MB. Ale podle ČD je trať 070 hold Praha – Turnov a 072 Ústí nad Labem – Lysá nad Labem.

Comments are closed.