Proč všichni potřebujeme Kliniku

They can land a robot on a comet, but they can’t put a person in an empty house. Tak zněl jeden z nejtrefnějších komentářů poslední doby. A to jsme ani netušili, že pro nás bude mít o dost konkrétnější význam než jen v rovině obecné. A než jsme stačili napsat, proč kulturní a sociální centrum Klinika podporujeme, vyklidila ho policie. Možná to tedy vypadá, že přicházíme s křížkem po funuse, ale věříme, že vyklizením to nekončí, ale teprve začíná. To nejmenší, co můžeme všichni udělat, je přijít na demonstraci na podporu Kliniky tuto sobotu (13. 12.) ve 14 hodin na Náměstí Jiřího z Poděbrad.

Proč si myslíme, že je důležité se zúčastnit? Protože žijeme v tomhle městě a není nám jedno, co se kolem nás děje. Naším ideálem je město co nejvíce svobodné, město, které je utvářeno svými obyvateli a pro jejich potřeby. Tedy lidmi, kteří zde skutečně žijí a nevyužívají ho jako dojnou krávu. Město, ve kterém nerozhodují komerční zájmy, ale zájmy veřejné, které jsou ku prospěchu místním. Město, ve kterém se můžete volně pohybovat a volně tvořit bez ohledu na to, kolik máte peněz nebo jaký je váš společenský status, původ nebo třeba barva pleti. Prostě místo, kde můžete volně dýchat, aniž byste byli svázáni zbytečnými předpisy nebo restrikcemi.

Aktivity, které vnímáme jako přínosné, jsou aktivity, které vycházejí především „zdola“ a ne naopak (ostatně „shora“ můžete čekat něco dobrého jen zřídka). Prospěšná činnost by neměla být posuzována pouze (zdánlivou) legitimitou, ale především svou užitečností a prospěšností.

Klinika naši představu o ideálním fungování společnosti splňovala – byla autonomní, snažila se město vylepšit, pomoci jeho obyvatelům a zároveň upozorňovala na problémy současného systému. Oficiálních dobročinných míst máme v Praze celkem dost, potřebujeme ale také něco, co si vybudujeme sami, prostor tvořený samotnými občany, prostor pro všechny. Společnost má být různorodá a mělo by v ní být místo pro co nejširší spektrum aktivit a přístupů – tedy i pro sqautting (až bude společnost tak dokonalá, že v ní nebudou zároveň tisíce prázdných domů a tisíce lidí bez domova, možná už potřebný nebude). Aktivisté z Kliniky dokázali, že nepotřebujeme nějakou autoritu, abychom svoje okolí měnili k lepšímu a ukázali, že je možné vzít věci skutečně do vlastních rukou. A že podobnou představu sdílejí i na první pohled různorodé skupiny. Vytvořili místo, které mimo jiné ukázalo, že zákony a předpisy pozbývají smyslu ve chvíli, kdy přestanou pomáhat lidem.

Pokud aspoň s něčím souhlasíte, přijďte Kliniku v sobotu podpořit, může to být první krok k tomu, aby se nám tu všem začalo žít lépe. Protože tohle město je naše, ne úřadů, ne developerů, ne policie!