Báječní muži na létajících strojích

My kluci, co spolu kamarádíme, rádi jezdíme na kole. Ale opravdu nechápeme, jak někdo může krosit pražské kočičí hlavy na dráhovém furtšlapu. Tak jsme vytáhli ze sklepa bicykl Velamos Super De Luxe a vyrazili na závody, abychom to trochu pochopili.

There and back in the pitch black se to jmenovalo. Pořádal Ondra za podpory Pedal Projectu a pravidla byla jednoduchá. Projet žižkovským tunelem tam a zase zpátky. Bez světla, úplně potmě. Startovné byl jeden bráník, vítěz bere vše. Závod akorát pro nás.

Sraz v neděli ve 20:30 U Bulhara. Při pohledu na Ondrovy holé ruce objímající železnou trubku řidítek se nás zmocňuje zima. Při pohledu na kartičky zapletené do špic některých účastníků zase tlumený smích. Jenže málo platné, tihle kluci to na furtkách umí, i když jim říkají fixed gear.

Je krásný nedělní večer, na Prahu se sype sníh a pár milovníků klasické cyklistiky obrušuje pláště silničních výpletů při brždění na konci tunelu. Naše velamoska s torpédem nevyhrála. Ale dojela, i když ztratila pár šroubků. Docela nás překvapilo, že nebyla až o tolik pomalejší, i když váží dvakrát tolik. A nakonec i to, že všechny dráhové speciály porazilo streetové BMX.

Chlapi, díky. Máte kola rádi a to my rádi. A když člověk brázdí cyklostezku po bývalé železniční trati nad Žižkovem, připadá si jako v letadle.

Galerka ZDE.