Bratislava hlavná stanica: Poklidná šotoušská svatyně

Bratislavská nádražka klenoucí se nad uspěchanou nádražní halou vám okamžitě dá pocítit, že jste se ocitli na správném místě. Ve štítu se skví logo s westernovým nápisem a speciality šéfkuchaře jsou vyvedené v Comic Sans hned vedle výhružného nápisu, který zapovídá konzumaci donesených nápojů a potravin.

Srdce plesá i uvnitř nad zdmi bohatě zdobenými nádražáckými artefakty, včetně rafinovaně umístěných detailů jako jsou výložky uniforem mašinfírů. Fajšmeker ocení i porcelán s logem slovenských drah. V brzkou odpolední hodinu je lokál spíše prázdný, přítomní se způsobně usazují co nejdál od sebe. Klientela se poměrně rychle střídá, ale nikdo nikam nespěchá. Pod fotoreprodukcí lokomotivy v životní velkosti se setkávají a míjejí invalidé v beranicích, studentky s krosnami, veselé důchodkyně s pomeranči i japonští turisté. Na speciální kuřácké terase s výhledem na výškové budovy a zmar fellí týpci v kožených bundách. Déle setrvají jen byznysmeni stoicky vítající páteček pálenkou a stařec sklánějící se nad meníčkem. Nejzajímavější dynamika se odehrává u stolu páru laškujících pětašedesátníků, ale jsou příliš daleko, než abychom mohli zachytit jejich konverzaci. A tak se lze jen domýšlet, zda jde o čerstvou lásku ze zájezdu ČEDOK, náhodný žhavý flirt nebol letité manžele.

Ozvěny staničního rozhlasu se mísí s šepotem Nicolase Cage z Jojky. Je potěšující, že po mnoha letech od osamostatnění se Slováci zmohli na vlastní dabingovou produkci. Stylizací lokál spíš než typickou českou nálevnu připomíná maloměstskou hogo fogo restauraci. Jídelní lístek má více než 5 stránek a ještě tučnější jsou zde ceny. Volíme zelňačku s klobásou (2,10 €) a světlý ležák Corgoň (1,35 €). Polévka je poctivá a pivo neurazí. Obsluha je stručná a nevzrušená, výlučně mužská. Přestože při odchodu platím já, drobné vrchní vrací spolustolujícímu muži, což jako zpovykaná pražská salonní feministka musím doprovodit bonmotem o mačistánu.

Hlavná stanica byla krátkou, ale příjemnou zastávkou na cestě dál na východ. Nádražkou není na bratislavské centrální stanici jedinou, konkuruje jí kavárna-cukrárna, kde ale samozřejmě dostanete pivo i pestrou paletu destilátů. Hlavním slovenským železničním uzlem se tedy nevyplatí projet bez povšimnutí.

mrybi