Chrudim

Když mi IDOS našel, že do Hradce se nejrychleji dostanu přes Pardubice, byl jsem překvapen. Haimi by to jistě vysvětlil tím, že v Pardubicích se každý vlak chce zdržet co nejkratší dobu a pak co nejrychleji uhání pryč. Ještě překvapenější jsem však byl, když jsem nakonec do Hradce vůbec nedojel. Můj vagón byl ve stanici Rosice nad Labem odpojen a odlifroval mě do Chrudimi.

V Chrudimi na peróně mě zaujaly dvě věci. Nejdřív to byl mládenec cestující do Jaroměře, kterému se stala stejná nemilá příhoda jako mně. A prý to nebylo poprvé. A potom až nečekaně upravené a rekonstruované nádraží. Až by se chtělo říci sterilní. Také zdejší nádražka je vymydlená dofialova. Pryč jsou doby, kdy se k ní nezletilé dívky bály byť jen přiblížit. Dnes místo cinkání půllitrů lokálem hřímá duo Michal & David (Dusík & Pospíšil) komentující hokejové mistrovství světa. Atmosféru anonymního sport baru ještě dokreslují hrací automaty.

Mé antipatie jsou však okamžitě rozehnány při pohledu na jídelní lístek. V notně seškrtaném denním menü nacházím pravý klenot: vepřový řízek s bramborovým salátem za fantastických 63 korun se po knedlíkové smršti v České Lípě jeví jako vítaná oddechovka. Řízku však předchází dršťková polévka v ceně menü. Nejprve mě poněkud zaráží hromádka pepře na hladině. Ujela kuchaři ruka, nebo se tím snad snaží něco maskovat?

Abych se trochu uklidnil, objednávám raději i pivo. Na čepu je Pernštejn, tedy nejlepší relax. Ze speciální nabídky na tabuli volím kvasnicovou 12° za pěkných 23 korun, a všechny mé další pochybnosti se již zcela ztrácejí ve víru chutí. Dršťková je tak akorát správně pálivá, salát jemně pikantní a řízek čerstvý a křupavý. Jako jedinou nevýhodu tohoto menü bych uvedl, že mě zalepilo na celý zbytek horkého májového dne. Pokud však máte větší hlad, je to jasná volba.

Jo a málem bych zapomněl. Aby si udržela hosty, používá chrudimská nádražka důmyslný trik: nástěnné hodiny tu jdou o pět minut později. Tak si dávejte pozor, abyste v Chrudimi nezůstali už napořád.

Atmosféra: *
Obsluha: * * *
Pivo: * * * *
Jídlo: * * * * *
Hajzlíky: * *

One Reply to “Chrudim”

Comments are closed.