Jašvantpur: Mezi Scyllou a Charybdou

Cože? Tady je nádražka i na mapy.cz? podivuju se na příjezdu do železniční stanice Jašvantpur na kraji karnátackého hlavního města Bengalúru. Skutečně, na mapě je hned vedle piktogramu mašinky zakreslen i obrázek zkřížené vidličky a nože. A není v ní zanesen nadarmo.

Jašvantpur je snad ve všech ohledech v opozici vůči hlavnímu bengalúrskému nádraží. Už jen ten název: Jašvantpur je prostě Jašvantpur, zato hlaváku se od roku 2015 oficiálně říká Krántivíra Sangóllí Rájanná, tedy [nádraží] Revolucionáře Sangóllí Rájanny, což si snad nikdo nemůže zapamatovat. Nebo vlastně může, neboť úplně stejně se jmenuje kannadský film o tomto protibritském odbojáři z 19. století natočený v roce 1967. Zatímco stanice nesoucí jméno karnátackého zbojníka čítá deset nástupišť a v jeho ohromné a členité historické budově s asi patnáctimetrovým stropem a kulisami mašinek na střeše se dá snadno ztratit, v Jašvantpuru stojí vedle kolejiště strohá kostka, k níž teprve nedávno začali přistavovat ocelové konstrukce připomínající muší křídla. A zatímco v městské stanici je nádražka sice útulná, ale spíš skromná, tady je pojatá vskutku velkoryse.

Pamětní deska umístěná vedle čekárny připomíná, že nejnovější bengalúrské nádraží otevřel 11. února 2008 sám Lálú Prasád Jádav, tehdy ministr železnic ve vládní koalici vedené Kongresem. Populární vůdce z Biháru a jeho podřízení přitom zřejmě mysleli nejen na pohodlí pasažérů při cestování, ale i při stravování. Nádražka je totiž skutečnou dominantou staniční budovy. Cestující přicházející po nadchodu musí okamžitě uchvátit ohromná kuchyně a balírna v prvním patře, kde na své doručení čekají stovky a tisíce pokrmů v alobalových vaničkách. To však ještě není nádražka, ta je až o patro níž. A v ní pro změnu vyčkávají hladoví cestující, než jim budou z druhé kuchyně naservírovány jihoindické pochutiny za ceny velmi příznivé.

„Vy mluvíte hindsky? A můžu si vás přidat na WhatsApp?“ přitáčí se ke mně u umyvadla holka v hidžábu…

Co myslíte, přidala? Pomohly mobilní aplikace vysvobodit indickou mládež z područí konzervativních rodin? A jaké postavení zaujímá jašvantpurské nádraží v celém urbanistickém plánu města Bengalúru? Dočtete se ve zbrusu nové knize o indických nádražkách Smaženky a machři.