Hotel Podlipný, Třebíč

Tak to je Třebíč. Hlavním mytologickým zvířetem je zde prasopes překusující strom a nádražní stánek s občerstvením prdí. V místním dialektu to pravděpodobně znamená, že je zavřený. Roli nádražní osvěžovny tedy musí suplovat hotel Podlipný.

Skupinová nenávist k hokejovému týmu sousedního města je na gymnáziu nejjednodušším způsobem sdílení emocí a začlenění se do kolektivu. KZ je ze Znojma a zůstalo jí to dodnes. Dnes je však její povinností přinést reportáž. Proto se v parném květnovém dni s nejvyšším sebezapřením škrábe na kopec k malému a na to, že je třebíčské, i malebnému nádraží. Má puchýř na patě a padá jí podprsenka, nicméně ji to nepřekvapuje. Tuší, že toto nepřátelské město jí bude chystat mnohá úskalí.

V pátrání po občerstvovně oběhneme nádraží, propleteme se chumlem pubertálních výletníků na peróně, kteří na nás podezíravě civí (že by ta podprsenka?). Za rohem nacházíme již zmíněný stánek s občerstvením, který je ovšem zabedněný. Škoda. Nabídka, která na boudičce zůstala (např. hot dog se slaninou a další téměř buržoazní pokrmy) zněla lákavě. Z dalších nápisů na stánku se ovšem dozvídáme, že stánek prdí. Proto se urychleně odebíráme do hotelu Podlipný, který se tyčí přímo naproti nádražní budově. Součástí hotelu je i herna a je vhodný pro pořádání společenských oslav, například křtin. Nás však zajímá jídlo.

Jídelní lístek dává na výběr ze tří poledních menü. A pozor, čtvrté menü je vždy napsáno na tabuli. Důmyslný trik, jak do podniku přilákat co nejvíce zvědavců. Tajným čtvrtým jídlem se však ukázuje být fitness salát, tedy pokrm pro nádražního povaleče zcela nedůstojný. Proto volíme hovězí guláš s knedlíkem za 65 Kč. Poté však NP jídelníček (sestávající ze tří položek) prostuduje důkladněji a rozhodne se objednávku stornovat a vyměnit guláš za vepřový kotlet se slaninou, sázeným vejcem a americkými bramborami, vše za 72 korun. Dobře udělal! Nakrmil sebe i svou ženu do sytosti a ku spokojenosti všech.

Poměry v Třebíči jsou drsné a nic zde nedostanete zadarmo. Ani polévku, na kterou máte v případě poledního menü nárok. NP se styděl požádat, neboť již měnil objednávku hlavního jídla, a tak pro polévku vyslal KZ. K tomu jí ještě vymyslel zábavný program, který zároveň ulevil její obsedantně-kompulzivní poruše spočívající v umývání rukou – tedy návštěvu WC. Záchod s hranatými pisoáry je určen pouze pro hosty hotelu nebo restaurace a k jeho otevření si musíte zapůjčit klíč zavěšený u východu. A selská polévka byla vynikající. Ještě teď se olizujeme za ušima a udělujeme nejvyšší možné hodnoceni.

Relativně mladá, pohledná a skutečně nevídaně milá obsluha při přátelském pokecu během placení prozradila svůj původ – Znojmačka! KZ s nadšením společné rodiště kvituje, NP dává velké dýško, protože má pro Znojmačky slabost. Tím se zároveň vysvětluje také výtečná kvalita jídla. Je dělané s láskou a od Znojmáků. Malý ostrůvek srdečnosti a opravdových citů v tomto městě.

Atmosféra: * * *
Obsluha: * * * *
Pivo: nehodnoceno, protože KZ Hostan zná a NP po jeho požití dostává anafylaktický šok
Jídlo: Just Like Mama Used To Make It (nejvyšší možné ohodnocení, které bylo dosud uděleno pouze v Okříškách
Hajzlíky: * * * *