Babelsberg

Postupimská čtvrť Babelsberg byla až do roku 1938 známa nejen svými filmovými ateliéry, ale také pod původním českým názvem Nová Ves. Dostala jej od českých osadníků, které k Berlínu pozval pruský král Fridrich II. v polovině 18. století. České tradice dnes v Babelsbergu připomínají každoroční červnové slavnosti tkalců. A samozřejmě nádražka.

Zdejší nádražní občerstvení však nevlastní Čech, nýbrž Turek. A notně nevrlý. Místního váguse s cigárkem hrubě vykázal a při naší objednávce jednoslovně odsekával. Vaří ale vcelku dobře. Velmi slušný döner za 2,80 EUR a specialita podniku – půlka grilovaného kuřete za 2,70 EUR. A teď pozor: zatímco v jiných tureckých stáncích dávají na výběr ze tří druhů omáček, zde jich mají rovnou pět. Vede pálivá čarodějnická. K tomu všemu v rámci německého EHEC šílenství objednáváme zeleninový salát za 1,80 EUR. Závěrečné hodnocení proto nepovažujte za konečné, možná po víkendu ještě nějakou hvězdičku ubereme. Nabídka lahvového piva nevybočuje z normálu. Beck’s (německý gambáč) za 1,60 EUR, Sternburg (německý Ambrosius) za 1,20 EUR a podpultový Budvar. My však logicky volíme místní bráník Berliner Kindl za 1,50 EUR. Vše ostatní již bylo řečeno v následující recenzi na webu Märkischer Allgemeine:

Doner gril Babelsberg stanice exotické omáčky a civilní cen

Z vnější strany, je to tak těžké, kebab obchod ve stanici Babelsberg: Ani název prozrazuje jeho existenci, jen dvě žluté nálepky na okna – “kebab grilování” a “1 / 2 grilovaného kuřete” odhalit, co člověk očekává vnitřní. Opatření uvedená v označení za cenu místa zůstala prázdná – jen osamělé místo odděluje absence zde na € centu chybět. Musí tedy mít vnitřní hodnoty, doner, protože podnikání je také navštěvována ve dne iv noci. Obchodních prostor je malý, a dva vchody – jeden z ulice, jeden z nádraží – Ujistěte se, že jste stále v cestě. Koneckonců, vše vypadá docela čisté a displej zobrazuje řezaných saláty a půl a celé kuře, karbanátky a párky. Na zadní stěně nad Thresen slyšel ceny tabulce, kterou lze vidět: Döner na 2,80 €, s dvojitým masa 3,80, turecká pizza a Dürümdöner (v válečku) za € 3.30, napůl kuře za 2 , 60, vše za pět eur. Jitrnice a masové kuličky 1,50 každý, je tu kávu euro, další nápoje k 1,25.

Vyrábíme zkušební řád a dva kebab – jednou klasicky ostrý (“Hexensoße”), po exotické: kari omáčkou a “jižní moře”, je na chléb pita. Pozdě odpoledne se usnesl na zenitu jeho loft, samozřejmě už dávno, takže gril buchta je používán. By měla přijít, musím říct, protože je zabaleno přesně dvě sekundy mezi horké železo, stejně snadno se člověk může nosit kebab ještě otočit. Pak druhý zklamání: udělá kardinální chybu doner masa a snižuje se čerstvé, ale sloužil s kleštěmi chlazený již krájené maso na rožni základu, zatímco sizzles až chutné a teplé. Ptali jsme se, jestli bychom mohli mít čerstvé maso, ignoroval kebab člověka. Smůla. Salát, však není jen krájené čerstvé, chutná čerstvé. Kari omáčkou je velmi pikantní a zaslouží pochvalu, zejména proto, že nepatří do normy. Totéž platí o “moři jižně” omáčkou, kterou jsme hledali marně sliboval “exotické ovoce”. Chutná to trochu umělé, si uvědomili, tady jako potraviny chemik. Navíc, člověk ušetří kebab s touto omáčkou, na otázku, zda bychom mohli dostat něco víc, říká lakonicky, “je drahá”. To zřejmě znamená “ne”. Druhý Hexensoße kebab místo, necháte žádné přání jak z hlediska objemu a srozumitelnosti, jak o tom svědčí vypouklé oči Kosters. Konec konců, stačí požární voda je k dispozici za mírné ceny.

atmosféra: * *
obsluha: *
pivo: * *
jídlo: * * * *
hajzlíky: v hospodě naproti za dobrovolných 50 centů