Lyssa na Dlabem

Byl posední horký den tohoto léta, když se NP a KZ rozhodli, že se pojedou vykoupat někam za Prahu. KZ chtěla jet autem, zatímco ekomaniak NP se klonil k vlaku a lákal: “Pojedeme přes Lysou nad Labem, tam je legendární nádražka, ve které usnulo i Veličenstvo.” A protože KZ reaguje na světlo a na jídlo, jelo se vlakem. V Lysé bylo 15 minut na přestup, KZ chtěla párek, NP zase pivo, tak jejich kroky směřovaly neomylně k nápisu RESTAURACE.

Nééééééééé!,” zavyl NP, když přes vápnem pocákáná okna hleděl na hromádky suti a malířské štětky roztroušné po místnosti, která kdysi ke spánku ukolébala i zdatné Veličenstvo. Ano, nádražka v Lysé je zavřena. NPho oči se zalily slzami, roztřásla se mu brada, když v tom vyšel na perón výpravčí. NP se k němu vrhl rozhodnut zjistit, proč by někdo zavíral tak epesní nádražku.

Víte, vono je to asi dobře,” mínil výpravčí, zatímco na něj NP nechápavě zíral. “Ten, co mu to dřív patřilo, měl přezdívku Chemik! Když mu guláš začal kvasit, rozředil to, převařil a zase to sevíroval. Jednou jsem si ho dal…” dodal temně. Pak uklidnil NPho, že nádražku má zase v dohledné době otevřít “nějakej mladej“. NP se úlevou málem sesunul na perón.

Lačná KZ čmuchala po okolí a kromě malého pekárenského stánku s nabídkou celozrnných (sic!) větrníků přímo na nástupišti zmerčila dřevěnou boudičku asi 50 metrů od nádražní budovy, s tím, že párek prostě bude, i kdyby ho měla baštit ve vlaku. “Nebojte,” měl výpravčí dobré zprávy i pro KZ, “vlak na Ústí bude mít asi 10 minut zpoždění.”

Co to bude, slečny?,” pozdravila mladá blonďatá výčepní NPho a KZ. KZ uvedla na pravou míru NPho pohlaví a objednala pivo Rohozec, limonádu červenou a párek kostelecký. Rozměry párku KZ mile překvapily a již chápala, že paní, co servíruje takovéto párky, jen tak každému mužství nepřizná. Čas ale tlačil, a tak NP a KZ tlačili párky a tekutiny do hlavy na přilehlé zahrádce sledovaní místním osazenstvem: zdvořilým trampem, který NP a KZ uvítal v zahrádce bodrým “Dobrý den!”, chlapem s berlou, co ji narval NPmu téměř do každého záběru, a zduněným otrapou, který nutil výčepní, aby mu zavolala taxíka, což nebohá žena skutečně učinila a taxikář ji notně vyfuckoval.

Pak bleskurychle vyrazili na nádraží (NP a KZ, nikoli podezřelé osazenstvo), aby stihli přípoj. Leč slibované zpoždění se nekonalo a vlak bohapustě ujel a dokonce včas, což je u Českých drah jev nevídaný! NP začal neobvykle silně pičovat, zatímco KZ uspokojena olbřímím párkem s klidem vyrazila na stopa, aby z koupačky ještě něco bylo.

Atmosféra: * * *
Obsluha: * * * (plete si pohlaví)
Pivo: * * *
Jídlo: * * * * (rozměrné)
Hajzlíky: Hajzl byl především ten výpravčí!

One Reply to “Lyssa na Dlabem”

Comments are closed.