Papíroví kovbojové, samuraj a rudá armáda

Vezměte scénář z hodně špatné kovbojky. Osamělý cizinec, osudová žena, padouch týrající malé městečko, zamlklý barman a všechny věci okolo. Pak přimíchejte trochu Kill Billa – zběsilé kung-fu bitky, samurajské meče v měsíčním světle a nepravděpodobné dialogy. Celé to zasaďte do neumělých papírových kulis jako z Nauky o snech. Pořád to není ono? Přidejte hlas divadelního vypravěče, barvy jak z Kwaidanu a navrch hoďte gangstery a revolucionáře v červených maoistických montérkách. Výsledkem je Bunraku – povedený akční film, který trestuhodně zapadl a vy ho prostě musíte vidět.

Smíchat kovbojku se samurajskou mlátičkou napadne kdekoho, ale pokud ji natočíme jako hyperstylizovanou divadelní hru, dostaneme něco zcela výjimečného. Postmoderní koktejl, ze kterého každou minutu vypadne nový nepatřičný motiv. Myslíte si, že už vás v tomhle mokrém snu prodavače videokazet nic nepřekvapí, a pak přijde scéna, kdy nasraný kovboj probíhá jednotlivými patry papundeklové věznice a tluče stráže za doprovodu 8bitových efektů ze starých videoher. Japonské školačky ocení tamní rockovou hvězdu GACKT v roli samurajského mstitele, já zase Woodyho Harrelsona coby výčepního v saloonu.

Jestli se dnes večer necítíte na další dýchánek nad Larsem von Trierem nebo Zdeňkem Troškou, tohle je film pro vás. A mimochodem, Bunraku je výraz pro japonské loutkové divadlo…

One Reply to “Papíroví kovbojové, samuraj a rudá armáda”

  1. To je absolutně boží!!! Chci vidět na promítání (nebude-li to teda někde v kině)!

Comments are closed.