Rok Chobotnice

Bratři a sestry!

Všem je nám víc než jasné, že se blíží konec světa. Už od začátku posledního roku naší civilizace hloubám, jakou podobu na sebe onen mayský silvestr vezme.
Mystické symboly se mi zjevily na obloze, v letu ptáků, v lógru od kafe i v divných svinstvech v tlačence z Billy. Nemluvě o tom, že polským městečkem tekla krev z kanálů, Ježíš byl transsexuál a do jasnovidectví se pustily i slepice.
Všechna proroctví a vize jsem uvážil a došel k závěru, že rok 2012 bude Rokem Chobotnice. Ano, svět bez nejmenších pochyb nakonec ovládnou hlavonožci.

Znamení 1.

Začalo to tím, že jsem narazil na článek popisující nález zkaměnelin pravěkých vodních ještěrů. Podle všeho je ulovila obří krakatice, která si pak z jejich obratlů na mořském dně vyskládala svůj autoportrét. Lidi taky dřív montovali nástěnné reliéfy z vršků od piva a háčkovali dečky. Dnes už jen čumí na Prostřeno a přirozené umělecké pnutí mají pouze hlavonožci. Apokalypsa se blíží.

Znamení 2.

Pestrý myšlenkový svět chobotnic mi začal vrtat hlavou. Nakonec z bahna internetu vyplul tenhle text, ve kterém se o inteligenci chobotnic dozvíte úplně všechno. Dokáží se protáhnout složitým bludištěm, otevírat patentní uzávěry a zase je po sobě zašroubovat, staví si hnízda. Kromě toho si ale taky umí hrát, rozeznávat různé lidi a vytvářet si k nim přátelské vztahy jako pes. Jen je trochu složité se smysluplně dorozumět s něčím, co vidí a chutná povrchem celého těla a v každé končetině má vlastní nervové centrum. Každopádně je to fascinující čtení s hluboce lidským/chobotničím příběhem, doporučuju.

Znamení 3.

Zkaměněliny a hravé chobotničky v akváriu jsou celkem nevinné. Ale jsou tu i znamení ukazující, že naši noví chapadelnatí pánové se už neodvratně blíží.

Instituce nazvaná National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) se zabývá podmořským výzkumem a jinou bohulibou činností. Kromě jiného disponují taky citlivými podmořskými mikrofony, které se dřív používaly na hledání sovětských ponorek.

V roce 1997 zachytily mikrofony NOAA na odlehlém místě v Jižním Pacifiku záhadný zvuk pojmenovaný Bloop. Pak přišly další, nazvané Julia, Slowdown nebo Train. Všechny mají společnou jednu věc – znějí, jako by byly živočišného původu. Není ovšem známo žádné zvíře, které by bylo schopné vydat tak hlasitý zvuk. A všechny byly zachyceny na odlehlých místech v hloubkách Jižního Pacifiku. Četli jste Volání Cthulhu? A víte, kde leží R’lyeh? Tak doufám, že už se třesete nepopsatelnou hrůzou…

Zvykejte si tedy na laškovný dotek přísavek, držte krok s kultem chobotnice a hlavně je nežerte!

Přístě se dozvíte, jak naučit kaktusy mluvit, a mnoho dalších funfaktů z báječného světa rostlin.

One Reply to “Rok Chobotnice”

Comments are closed.