NiKOL vám půjčí kolo

Sdílení kol je prý nový městský fenomén. Já nevím, mám ráda kola, na která si už můj zadek přivykl, nicméně někdo rád střídá nebo prostě jen nemá svůj bajk. Navíc si dovedu představit, že i turisti by si třeba rádi projeli Prahu na kole (netušíce, že jde o téměř zabijáckou misi).

Od 18. do 24. června od 10 do 18 hodin vám proto NiKOL na Rašínově nábřeží představí pozitiva sítí sdílených kol, jež zdárně fungují v řadě světových metropolí. Drandit budete moct mezi dvěma automatickými půjčovními stanicemi s několika koly. Půjčování i vracení bude možné pomocí tzv. smartkarty.

Sdílení kol, neboli bikesharing, samozřejmě až tak nový fenomén není, v některých světových městech nebo univerzitních kampusech se vyskytuje už léta. Ale to mu neupírá četná pozitiva. Člověk si kolo snadno vypůjčí na jednom místě (obvykle v automatizovaném pouličním stojanu), až dojede k cíli, může jej bez potíží odložit na místě jiném. Protože ne všichni potřebují bicykl najednou a ne všichni míří stejným směrem, urazí za den jedno kolo v průměru mnohem víc cest, než kdyby mělo jednoho majitele. Takže ve výsledku je to výhodné pro všechny.

Přijďte na happening podpořit NiKOL a motto „Chci Prahu plnou cyklistů. Půjčovny kol po centru!“ A až dojezdíte, dejte pivko v Bajkazylu.