Když je retro cool kult

Koncert(y) týdne
BEACH BEACH, SÍTĚ
26. 3., Café v lese, 20:00, 100,-
Kdo by si nechtěl poslechnout kapelu z Mallorcy, když je venku jak na Sibiři?! Jak píše mistr promotér: Je zas na čase promazat svoje přehrávače a zbavit je intelektuální elektroniky, seriozního postrockovýho brnkání a vrátit do nich porci melodických písniček. Španělští Beach Beach přivezou do lesa právě takové rozzářené kytarové hity, které vám dají zapomenout na všechen spleen a bláto. Jako předkapela zahraje Tomáš z Tomáš Palucha (nekoktáme, je to tak).

THE DROPOUT PATROL, BONUS + MARTIN TVRDÝ TRIO
30. 3., Café v lese, 20:00
Kategorie indie a lo-fi nebývají mnohdy zrovna tou nejlepší vizitkou (nejjednodušší způsob, jak zamaskovat pozérskou prázdnotu a nudu, že). V tomhle případě to rozhodně neplatí – čekejte silné a melancholické melodie v podání ženského vokálu. Drtivý dopad na vaše rozněžnělé duše vyprodukovaný minimálními prostředky…

Foto týdne
Nová rubrika, která ale vzhledem k našim bohatým archivům bude spíše pravidelnou. Jsou totiž věci, které nelze nesdílet… Bulváry, neony, bouráky pomalu šinoucí se ulicemi… tohle je Drive, model Praha 1959!

Film týdne
Jiří Krejčík o tom věděl svoje, a tak vznikla jedna z perel československého filmu – PROBUZENÍ!
Jana Brejchová jako česká Natalie Wood, Petr Kostka jako James Dean. Drobná kriminalita mezi neony v pasáži Lucerna, rebelové bez příčiny v Praze roku 1959. Herectví přirozené jako reality show, plivanec do tváře budovatelské kinematografie. Jiří Krejčík v tomhle filmu překonal soudobou produkci o světelné roky a vytvořil snímek, který je i dneska cool a nemá příchuť nostalgického retra.

Těžko navázat podobně stylově, naštěstí se na světě vyskytuje někdo jako David Bowie a Tilda Swinton, jejichž spolupráce nemohla skončit jinak než jako naše video týdne.


(Nemohli byste z toho udělat celovečerák, prosím?)

A Bowieho nový album THE NEXT DAY jako deska týdne taky rozhodně neurazí.