Všechny туалеты Přielbrusí

Když jsem v 6 hodin ráno nasedla do autobusu s cedulí Эльбрус za předním sklem, nevěděla jsem přesně, co čekat, exkursovodka Natalja Filipovna mi to ale vzápětí vyjasnila. Strávíme nezapomenutelný den na nejvyšší hoře Kavkazu a ještě při tom stihneme oslavit narozeniny našeho spolucestujícího Borise, což hned dokázala zpěvem písně „С днем рождения, Борис!“

Přes napínavý výklad o kultuře Kavkazu (mluvila například o tom, co je to Islám, skoro to vypadalo, že Rusové v autobuse to nevědí, omlouvá je snad jen to, že do školy chodí 8+2 roky a že mají 3 měsíce prázdnin) jsem v autouse usnula, a tak jsem se nenadále ocitla v Azau, ve východisku lanovek, 2350 m.n.m. Plán byl takový, že se na подёмнику vyvezeme do výšky 3500 m.n.m., tam budeme mít dvouhodinový rozchod, a potom se všichni shledáme opět v dolní stanici v „кафе Светлана“.

Když jsem nastupovala do lanovky, začalo mi docházet, že reportáž z tohohle výletu asi na lezce.cz neprotlačím, a tak jsem si říkala, že bych foťákem mohla zase mířit na staré dobré kadibudky. Když jsem uviděla, jak první z nich pózuje před vrcholem Elbrusu (ano, ty dva směšné kopečky jsou vážně ony vrcholky neaktivní sopky Elbrus o výšce 5 642 m a 5 621 m), bylo jasno.

Některé objekty měly jisté mouchy, jedno ze stavení bylo například dlouhodobě obsazené sněhem, podruhé jsem jásala, že mám boudičku i s uživatelem, a z boudičky se vyklubal ратрак, který vozí sjezdaře až do výšky 4000 m.n.m.

Procházka to byla příjemná, pokud bych se namazala opalovacím krémem, byla by i zcela bez následků. A nám nezbývalo, než se vrátit za paní exkursovodkou (písmena „exkurso“ lze případně odebrat). V autobuse jsme našli naši veselou partu, která celý volný čas strávila ve výše zmíněné kavárně. Byli jsme několikrát nuceni říct „Bublik“, ale když jsme vyslovovali vše správně, zjistili, že jsme trapně střízliví a ztratili o nás zájem.

Při zpáteční cestě mě čekala jediná nemilá nutnost, a to při občerstvovací zastávce vlézt zase do jednoho bílého domu. Ó, jak jsem v tu chvíli záviděla krávě, která si svůj туалет udělá třeba vedle prvního jarního krokusu!