Na Olomouc dobrá…

… odpověděl NP na můj dotaz, zda je možno čínskou restauraci osmnáct pater nad nádražím ještě považovat za nádražku. Protože jsem neočekávala kladnou odpověď, v klidu jsem se kochala pohledem na Sigmu, Olmu a Svatý kopeček shora a kvalitám zařízení nevěnovala velkou pozornost. NP mě však překvapil svým tolerantním postojem (i tím, že nerozeznal olomouckou nádražní budovu z ptačí perspektivy), a tak se pokusím alespoň zběžně popsat návštěvu tohohle podniku, abyste se mu při cestách po vlasti obloukem vyhnuli.

Že opravdu nepůjde o klasickou nádražku, je patrné už v přízemí. Ten, kdo nechce nahoru po svých, dostane se tam výtahem, ve kterém ovšem nejsou žádný čudlíky! Ty jsou na zdi foyer RCO (Regionálního centra Olomouc – to je název, co?) a podle toho, do jakého patra chcete, vás nasměruje do výtahu A-F a ten vás sveze, kam jste si zvolili. Očumování po patrech RCO se netrpí.

Vršek olomouckého mrakodrapu údajně bývala „lepší restaurace“, leč se jí nedařilo, a tak se sem přestěhovala čína a modernistický prostor s výhledem kol dokola na Hanou proměnila ve slušný bizár. Na skleněných zdech visí těžké béžové závěsy, zdi jsou starorůžové a u stropu se houpou červené lampióny. Do toho vyhrává Radio Rubi a připomíná letní hity poslední dekády.

Přestože vizáží restaurace moje představy o nádražce příliš nesplňuje, přístup půvabné asijské servírky ano: „Plzeň nebo Gambrinus?“ vítá hosty místo pozdravu rozhazujíc po stole jídelní lístky s bohatou nabídkou kachních pochoutek a tvrdého alkoholu. Zato její kolegyně se nás při lekci olomouckého půdorysu čtyřikrát (při pohledu na každou světovou stranu zvlášť) zeptala, jestli si dáme ještě něco.

Nedali kvůli cestovnímu itineráři a navíc kafe, co jsem pila, bylo tak hnusný, že mě přešla chuť. Jídlo tu ale je prý dobrý, obzvlášť když vaří Jarda. Pokud ale nechcete vidět Olomouc pěkně z výšky, tak tam stejně nelezte. Co to je totiž za podnik v osmnáctým patře, kde není nic jiného než restaurace a dalekohled, a ve kterém mají na záchodku napsáno, že je jen pro hosty, jinak za bůra?

A protože mám Olomouc raději než NP, tak nesouhlasím. Není dobrá ani na OC.

One Reply to “Na Olomouc dobrá…”

Comments are closed.