Nebe nad Avivem

Které evropské město má vágus obzvlášť v oblibě? Jak se jmenuje město, na které nedá dopustit ani jeho úhlavní nepřítel – salonní intelektuál? A nakonec možná nejpřekvapivější zjištění: jaké město zbožňují mladí Izraelci ze všeho nejvíc?

Ja, es ist wirklich so! Berlín vládne světu a Tel Avivu zvlášť. Mládež v tomhle městě je Berlínem prý doslova posedlá. Ředitel tamního Goethe-Institutu to dokonce nazval berlínofilií. Pravda, Tel Aviv není úplně typický Izrael, a právě proto je v něm asi tak pěkně. V Tel Avivu zapomenete, že se nacházíte skoro uprostřed občanské války a na fundamentalisty všech náboženství tu narazíte jen zřídka.

Tel Aviv je střediskem sekulárních a liberálních Izraelců, centrem místní queer komunity i alternativní kultury všech podob. A když se zeptám, které město se někdy označuje jako Berlín Blízkého východu… odpověď je jasná, ne!?

Zřejmě za to může uvolněná atmosféra a skvělá modernistická architektura, stejně jako tolik obchodů s oblečením, za něž dostanete v módní policii vždycky za 1! Třeba ten sekáč v centru, na jehož jméno ani polohu si prostě nevzpomenu, ale pokud jste skutečný vágus, tak ho určitě najdete. Obslouží vás prodavač vypadající jako stupidní karikatura teplýho modního návrháře. Ale tohle je nejmilejší, nejochotnější a nejzábavnější prodavač, co jsem kdy potkala. Skvělej výběr za bomba ceny a ke všemu vám u vchodu natočí pivo = vágus.cz doporučuje! A nejvíc pyšný jsou na místnost s oblečením, který jezdí nakupovat specielně až… jo, do Berlína.