Z maloměsta do Polska a zpět

Co nového v pakulturních luzích a hájích…

Akce týdne
BARDZO FAJNÝ VEČER #2 – POLSKÝ HIP HOP
3. dubna, Bio Oko, 20:30
Za našich mladých let bylo na maloměstě nutné zařadit se do nějaké skupiny, dnes by se možná řeklo subkultury. Základní možnosti byli tři – buď jste jezdili na diskotéky, nebo jste navštěvovali místní rockové, bigbítové a metalové koncerty (což v létě vyvrcholilo odjezdem na nějaký hipísácký fesťák, ideálně Trutnov), anebo jste byli hopeři. Prostupnost mězi těmito skupinami takřka neexistovala, nutné bylo naopak se co nejvíce vymezit – třeba výběrem správné občerstvovny – ba se k členům druhých skupin chovat co nejopovržlivěji jako k jedincům beze špetky vkusu. Já a moji kamarádi, jako příslušníci typu č. 2, jsme diskofily ignorovali a hopeři nám přišli jako totálně směšný a trapný. Na fakt, že brácha mojí nejlepší kamarádky poslouchal polskej hip hop, jsme reagovali zhruba stylem: „Cooooo? Ty vole jako fakt?!“
Pak jsme se někteří rozutekli do světa, kde nás dostihla postmoderna a najednou jsme začali poslouchat tak nějak všechno a dnes vzýváme bohy na alternativních hip hopových koncertech a na zábavu s Divokym Billem bychom nešli, ani kdyby nás platili.

Touto historicko-sociologickou sondou jsem chtěla říci, že během těch let jsem pochopila, že polský hip hop je jakože kult a jakože fakt dobrej. Takže si asi skočím ve čtvrtek do Oka doplnit si vzdělání a vkus, který mi někdy na přelomu tisíciletí chyběl. Budou dávat v pražské premiéře film Jesteś bogiem” o legendární polský hip hopový skupině Paktofinika, pak propukne v předsálí hip hopovej mejdan se sluchátkama a celej večír bude možné oblažit se polskými delikatesami.
Doufám, že nás bude víc než pět, protože kdyby ne, tak by to taky mohlo dopadnout jako v mělnickym kině, kdy se za mých mladých let při menším počtu nepromítalo, což tvrdě postihovalo místní intelektuální komunitu… ale o tom teda radši až někdy příště.

Koncert týdne
FATHER MURPHY + WHITE WIGWAM
3. 4., Café V lese, 20:00, 130,-/100,-
Italská okultní psychedelie versus diskotéka ukrytá „za tajnými dveřmi ve venkovském hotelu, jehož stěny jsou obložené světlým dřevem a parožím“ made by KLaNGundKRaCH. Je asi jasné, co vás čeká.

Výstava týdne
KNIHY SE TĚŽKO VYSTAVUJÍ – JAROSLAV ŠVÁB
3. dubna – 9. května, Café Lajka
Typografové, grafici a milovníci krásných knih zbystřete! Po Zdenku Seydlovi se můžete seznámit s prací další ikony, a to s Jaroslavem Švábem. V Lajce vás čeká na dvě stě knih s jeho výtvarnou úpravou. Tohle už nikde jinde neuvidíte…

A klip na závěr si pro vás připravil Matouš:

Video týdne
LAIBACH – WHISTLEBLOWERS
Nevím, jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, ale jedna z mála kapel, které vždy drží prst na tepu doby, je parta úchylných slovinských intošů se zálibou ve fašistických mystifikacích. Na začátku měsíce Laibach vydali novou desku Spectre a jako vždy je to pecka. Hlavně klip k ústřednímu songu Whistleblowers, který kromě chytlavého hvizdu taky docela dobře vystihuje, jak moc současná západní společnost připomíná mokrý sen agentů Stasi a sadistických normalizačních tělocvikářů. Vyleštěte si holínky, zapněte NSAnet a sledujte zde: